Pobedom u gostima protiv drugoligaša Telstara s 4:3 u šesnaestini finala nacionalnog kupa šampion dosegao do 157 pogodaka u 2019, više nego iko ikada u holandskom fudbalu u jednoj godini.

Prethodno je amsterdamski velikan bio najefikasniji 1993. sa 154 gola. Godine 1972. dao je 153, a 1995. 152.

Učinak može i da uveća u poslednjoj utakmici u 2019. U nedelju dočekuje Den Hag u 18. kolu prvenstva, a zatim se ide na zimsku pauzu do 19. januara.

Kuriozitet je da je u godini s najviše pogodaka u svim takmičenjima ikada Ajaks imao tri poraza uzastopce bez postignutog pogotka, a tako nešto mu se nije desilo od 1956. Crna serija je prekinuta baš na terenu Telstara. “Kopljanici” su najpre neočekivano izgubili u Amsterdamu u ligaškom duelu s Viljemom Drugim (2:0) pa opet pred svojom publikom protiv Valensije u poslednjem kolu Lige šampiona (1:0), a bod im je bio dovoljan za odlazak u osminu finala (sele se u Ligu Evrope da se u šesnaestini finala sastanu sa španskim Hetafeom), i najzad u Alkmaru u susretu prvenstva s AZ-om (1:0) koji se tako poravnao s njima na čelu tabele (po 41 bod).

U Ajaksovoj godini efikasnijoj nego ikada najviše golova je dao Dušan Tadić – 29. U ovoj polusezoni je postigao deset pogodaka – sedam u šampionatu i tri u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U prošloj sezoni, svojoj prvoj u Ajaksu, u kojoj je podelio prvo mesto na listi strelaca u prvenstvu s napadačem PSV-a Lukom de Jongom (po 28 golova), ukupno je dao 38, a u prvom delu ove godine 19. Osamnaest ih je bilo u holandskoj ligi, a jedan, onaj najslađi, u briljantnoj i svojoj i Ajaksovoj igri protiv Reala na stadionu “Santijago Bernabeu” u revanšu osmine finala Lige šampiona (4:1).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here