Tadić: Kosmet nije uslov za EU!

0

Herman van Rompej i Boris Tadić

 

"U suprotnom bi to bio zaista veoma veliki problem i proces integracija bi bio blokiran", kazao je predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, posle izlaganja na birselskom Forumu posvećenom Zapadnom Balkanu.

 

Tadić je kazao da Srbija prihvata da Kosovo i Metohija i svi njeni stanovnici budu građani u EU, ali kao južna pokrajina Srbije.

 

"Kada govorimo o procesu integracija u EU, potpuno je jasno da samo članica UN može postati član EU. Srbija ne priznaje i neće priznati Kosovo, ali je zainteresovana da svi ljudi u regionu i oni koji žive u našoj južnoj pokrajini postanu građani EU", istakao je srpski predsednik.

 

Zapadni Balkan ceo u EU

 

Zemlje Jugoistočne Evrope koje na svojoj agendi imaju ulazak u Evropsku uniju treba da podržavaju jedne druge, da sarađuju i da jedna drugu ne zaustavljaju na evropskom putu, poručio je danas predsednik Srbije Boris Tadić u Briselu.

 

Tadić je na panel diskusiji posvećenoj Balkanu naglasio da je da države regiona treba da sprovedu reforme, što može biti teško i zahteva vreme, ali da se uz dobru saradnju svi izazovi mogu prevazići, prenosi Tanjug.

 

Učesnici sesije "Balkan 2010", pored Tadića, su i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, evropski komesar za proširenje Štefan File, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i američki senator Džordž Vojinovič. Moderator će biti direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda.

Tadić je pre panel diskusije razgovarao u Briselu sa predsednikom Evropske unije Hermanom van Rompejom, a posle toga se sastao sa američkim senatorom Robertom Kejsijem.

 

Predsednik Srbije je izjavio da će njegova glavna poruka na današnjem forumu biti apel da se ne odustane od integracije svih država Zapadnog Balkana u EU.

 

 

Predsednik Srbije je, posle susreta sa Van Rompejom, istakao da bi bila "velika i nepopravljiva greška ukoliko evropski političari ne bi učestvovali u integraciji Zapadnog Balkana u EU", rekao je Tadić.

 

"Vizija Zapadnog Balkana koji nije celovito integrisan u EU nije dobra i to ne bi bio prostor političke stabilnosti u dugoročnom periodu, a cena takvog rešenja bi bila veoma visoka", ocenio je Tadić.

 

Predsednik Srbije je istakao da se ne traže nikakve povlastice za Zapadni Balkan prilikom ulaska u EU, ocenivši da je potrebno da postoje isti kriterijumi za integraciju svih država u evropsku porodicu naroda.

 

"Nijedna zemlja zapadnog Balkana ne sme uslovljavati drugu državu u evropskim integracijama zbog nerešenih bilateralnih odnosa i Srbija će i danas obećati da tako nešto neće učiniti kada su u pitanju neke zemlje koje će ući u EU posle nje", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je susret sa predsednikom EU ocenio kao više nego uspešan, istakavši da je tokom razgovora sa njim bilo reči o odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i poziciji Srbije koja može biti konstruktivan partner EU po tom pitanju.


Učešće kosmetskih Albanaca po Rezoluciji 1244

 

Tadić je Rompeju preneo stav Srbije da učešće kosmetskih Albanaca u regionalnim forumima može biti ostvareno samo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

 

Srbija nema nikakav razlog da blokira učešće predstavnika kosovskih Albanaca u regionalnim susretima, ali insistira na formuli koja je primenjivana i u prošlosti i koja je dala rezultate, a to je formula UN, a što je u saglasnosti sa rezolucijom 1244 SB UN, rekao je Tadić.

 

Srbija želi da reši niz pitanja oko carina, sudstva i u drugim područjima na Kosovu, saglasno planu od šest tačaka i stavovima generalnog sekretara UN Ban-Ki Muna.

 

"Mi želimo da budemo konstruktivan partner Evropske unije u rešavanju tog izuzetno složenog pitanja", naglasio je predsednik Srbije, a prenosi RTS.

 

Ima zemalja Unije koje su priznale nezavisnost Kosmeta, i onih koje nisu niti će ikada priznati. To govori da je EU statusno neutralna institucija kad je u pitanju Kosovo i Metohija, istako je Tadić i dodao da to omogućava Srbiji da bude vrlo aktivna u rešavanju niza pitanja, kad je reč o našoj južnoj pokrajini.

 

Tadić se sastao i sa američkim senatorom Džordžom Vojnovičem.

 


Tadić najavio istorijsku posetu Albaniji

 

Boris Tadić je posle razgovora sa predsednikom EU najavio da će posle uspešnih razgovora s čelnicima Hrvatske i Slovenije, uskoro otići u "istorijsku posetu Albaniji".

 

On je rekao da će putovati i u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, sa čijim šefom diplomatije Milanom Roćenom je razgovarao na "Briselskom forumu" o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala.

 

Tadić je najavio da će posetiti Mostar, tokom Međunarodnog ekonomskom sajma, sa ciljem da podstakne privrednu saradnju Srbije i Federacije BiH, pored već razvijenih veza sa Republikom Srpskom.

 

Tadić i Rompej su saglasni da treba očuvati celovitost BiH i sve probleme rešavati dijalogom i dogovorom. Srbija će, kao garant Dejtonskog sporazuma, prihvatiti svako političko rešenje u BiH, do koga dođe saglasnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

 

Predsednik Srbije je dodao da se sa Rompejem saglasio da međunarodna zajednica, u ovom trenutku, nema rešenje za probleme BiH i da se mora insistirati na dijalogu.

 

Peti Briselski forum, u organizaciji Maršalovog fonda, posvećen je odnosima Evrope i SAD u rešavanju glavnih svetskih pitanja, od situacije u Avganistanu i na Bliskom istoku do ekonomskog razvoja i geostrateških posledica svetske ekonomske krize.

 

Učesnici sesije raspravljaju i o procesu evropske integracije i odnosima sa NATO svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i o mogućem uticaju ocene Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova na stabilnost regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here