Tadić: Kosmet samo pod zastavom UN

0

Kategoričan po pitanju Kosmeta: Boris Tadić

 

Tadić je u Novom Sadu, posle razgovora sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljomom, poručio da integritet Srbije ne sme biti dovođen u pitanje na međunarodnim forumima ni na implicitan ni na eksplicitan način.
 

"Ti principi nisu izmenjivi. Srbija neće učestvovati ni na jednom međunarodnom forumu na kome se ne poštuju principi UN", istakao je Tadić.
 

Prema njegovim rečima, Srbija želi prisustvo kosmetskih Albanaca na međunarodnim forumima, ali to učešće mora biti organizovano na način koji ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

 


 

"Ako na Brdu kod Kranja budu ispoštovani ovi principi, mi ćemo učestvovati", rekao je predsednik Tadić. 

 

Dobra saradnja Srbije i Mađarske

 

Mađarski predsednik Laslo Šoljom sa srpskim kolegom Borisom Tadićem

 

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Mađarske Laslo Šoljom u Novom Sadu još jednom su potvrdili izuzetno visok nivo bilateralne saradnje dveju država, ističući, pre svega, značaj ekonomske saradnje u uslovima svetske ekonomske krize.

Tadić je, posle susreta sa Šoljomom, koji u Vojvodini boravi u višednevnoj privatnoj poseti gde sa mađarskom nacionalnom zajednicom proslavlja godišnjicu mađarske revolucije 1848. godine, istakao da dve države uspešno odolevaju udarima ekonomske krize.

 

 

"Govorili smo o izgradnji infrastrukture između Beograda i Budimpešte. Tokom 2010. godine Srbija će završiti kompletan autoput od Beograda do Horgoša, a tokom sledeće godine verovatno i krak ka Kelebiji", rekao je Tadić.

 

Izgradnja saobraćajne infrastrukture u Srbiji, prema Tadićevim rečima, doprinosi, ne samo srpskoj, već i mađarskoj ekonomiji, a obeležavanje završetka radova biće, kako je rekao, prilika da se predsednici dve države ponovo sastanu.

 

"Rekao sam građanima Srbije da neću učestvovati u otvaranju radova autoputa prema mađarskoj granici, već samo u zatvaranju, jer prečesto su političari u Srbiji otvarali radove a nisu ih završavali", rekao je Tadić.

 

Tadić i Šoljom dogovorili su se, u restoranu "Alaska barka" na Ribarskoj adi u Novom Sadu, da predsednik Srbije sledeće godine na Svetog Savu poseti srpsku nacionalnu zajednicu u Mađarskoj.

 

"Govorili smo i o obrazovanju naše dece koje treba da bude podržano svim merama državne i prosvetne politike. Tu se radi o zaštiti kulturnog identiteta i identiteta svake etničke zajednice, ali i tehničkim pitanjima koja treba da ubrzaju proces sticanja znanja jer naša drustva u narednom periodu treba da postanu društva znanja", objasnio je Tadić.

 

 

Kulturna autonomija manjina

 

 

Šoljom je ukazao na veliki značaj novog Statuta Vojvodine, posebno na Zakon o nacionalnim savetima, koji praktično omogućava, kako je rekao, "punu kulturnu autonomiju" manjinskih zajednica, uključujući i vojvođanske Mađare.

 

Mađarska zajednica u Vojvodini doprinosi približavanju Srbije Evropskoj uniji, a zvanična Budimpešta će učiniti sve što je u njenoj moći da se u Briselu što pre stavi na dnevni red prihvatanje kandidature naše zemlje u EU, rekao je Šoljom.

 

Mađarski predsednik je podsetio da se veoma često sreće s Tadićem, što ukazuje ne samo na njihovo lično prijateljstvo, već i na veoma dobre bilateralne odnose dveju zemalja.

 

 

"Doputovao sam u Srbiju da zajedno sa vojvođanskim Mađarima proslavim 15. mart, jedan od naših najvećih nacionalnih praznika, posvećen revoluciji iz 1848-49. godine. Ne samo da zvaničnici u Beogradu nisu imali ništa protiv te moje privatne posete, već su je i podržali", dodao je mađarski predsednik.

 

"Dogovorili smo se o potrebi da se izradi jedan novi sveobuhvatni mađarsko-srpski i srpsko-mađarski rečnik, kao i o tome da bi trebalo realizovati nedavno potpisani protokol o formiranju jedne mešovite komisije istoričara sa zadatkom da utvrde žrtve krajem i neposredno nakon Drugog svetskog rata na ovim prostorima. Mađarska akademija nauka je već imenovala svoj deo radne grupe, a očekujem da će to uskoro učiniti i SANU", rekao je mađarski predsednik.

 

Razgovoru dvojica predsednika prisustvovali su i ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i drugi.

 

Šoljom će položiti venac na spomenik Žrtava racije, a zatim će obići gradilište studentskog doma Evropa i Dom kulture Petefi, a kasnije bi trebalo da položi venac ispred zgrade Kulturno umetničkog društva Nepker.

 

Šoljom će uveče u Subotici prisustvovati centralnoj proslavi vojvođanskih Mađara u čast ustanka Lajoša Košuta i Šandora Petefija.

 

Šoljom za Srbiju u EU

 

Šoljom i Egereši

U subotu, mađarski predsednik je razgovarao sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem.

 

"Šoljom je još jednom nedvosmisleno istakao da Mađarska želi da se Srbija što pre nađe u EU i da Vojvodina na tom njenom putu ima posebnu ulogu", rekao je Egereši.

 

Egereši i Šoljom su istakli značaj izrade "Dunavske strategije razvoja", koja će doživeti kulminaciju formiranjem Dunavske makroregije, najverovatnije u prvoj polovini iduće godine za vreme mađarskog predsednikovanja Unijom.

 

Mađarski predsednik je razgovarao sa Banatskim biskupom Ladislavom Nemetom.

Poseta banatskoj biskupiji nije slučajna, rekao je Šoljom, jer katolička crkva ima važnu ulogu u očuvanju mađarske nacije, jezika i obrazovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here