Tadić: Odbijam ulogu zločinca za Srbiju

0

"Nažalost, jedini sam predsednik koji se izvinio za zločine svoje zemlje i smatram da je zaista za žaljenje što su ostali predsednici propustili da se izvine za krvoproliće i užase, počinjene nad mojim narodom. Ulogu zločinca za Srbiju moram da odbijem. Bio je to građanski rat u kome su svi učestvovali. Svi se moramo odrediti prema našoj odgovornosti”, rekao je Tadić.

 

Upitan smatra li da bi Srbija trebalo javnije da se suočava s ratnim zločinima, kao i da li bi trebalo da svetu i sebi prizna da je u balkanskim ratovima bila i zločinac, a ne samo žrtva, Tadić je odgovorio da to potragu za optuženima čini toliko važnom.

”Mi našu prošlost moramo rasvetliti. Kada je Karadžić bio uhapšen, nemački kancelar Angela Merkel me je pozvala da bi mi čestitala. Upitala me je me da li sam zadovoljan, a ja sam rekao da nisam i da ću to biti tek onda, kada Mladić bude uhapšen", dodao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je zvaničnicima u Nemačkoj još jednom svoj stav da će biti zadovoljan tek kada se uhapsi i general Ratko Mladić

 

Predsednik Srbije je, takođe, rekao da ga glasine, koje se pojavljuju u evropskim medijima, o tome da je Ratko Mladić pod zaštitom bezbednosnog aparata, čine nesrećnim.

 

”Naš policijski aparat je od vrha do dna koncentrisan na hvatanje Mladića.To kažu, takođe, i međunarodni bezbednosni eksperti. Od 46 lica, koje je optužio Tribunal, Srbija je do sada izručila njih 44, uključujući dva nekadašnja predsednika naše države", podsetio je Tadić.

 

Govoreći o predstojećoj poseti ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji i, komenatrišući opasku "Velta" da bi Srbija trebalo da se distancira od Rusije ako želi da pripada Evropi, predsednik Srbije je rekao:

 

”Srbija nema razloga da ima veću distancu prema Rusiji nego Nemačka.Vaša zemlja ima isto tako funkcionalne odnose sa Rusijom, kao i mi, verovatno čak i tešnje."’

 

Podsetivši da je Nemačka posrednik između Rusije i Evrope, Tadić je izrazio nadu da i Srbija može da igra sličnu ulogu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here