Tadić otvorio srpski centar u Budimpešti

0

 

Laslo Šoljom i Boris Tadić

Tadić je rekao da Srbi koji žive u državama članicama EU na najbolji način predstavljaju u Evropi srpski nacionalni i kulturni identitet.

 

"Ja ideju EU vidim kao veliki mirovni projekat, možda najveći u istoriji sveta, koji je prirodno nastavljen u jedan ekonomski projekat. U osnovi obe ideje stoji namera da se zaštiti identitet naroda koji žive u EU, a ne da se taj identitet relativizuje", naveo je Tadić.

Laslo Šoljom je poručio da će Mađarska svim sredstvima pomagati manjinama, koje, kako je istakao, obogaćuju mađarski identitet i podsetio da manjine u Mađarskoj imaju ustavom garantovano pravo na samoupravu i kulturnu autonomiju, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što se novim zakonodavnim rešenjima prava manjina garantuju i u Srbiji.

Šoljom je podržao želju srpske zajednice u Mađarskoj da bude na pravi način zastupljena i u političkom životu dobijanjem predstavnika u parlamentu.
U srpskom Kulturnom centru, koji se nalazi u Nađmeze ulici, u pozorišnoj četvrti Budimpešte, biće, nakon što u celini bude završen, priređivane pozorišne predstave i drugi kulturni sadržaji, smeštena izdavačka deletanost srpske zajednice i dokumentaciono-arhivski centar.

Zadatak te komisije bi bio da utvrdi činjenice iz celog Drugog svetskog rata, izjavio je Tadić posle razgovora sa Šoljomom, dodajući da je za Srbe i Mađare od fundamentalnog značaja da se stvore uslovi za ukupno pomirenje dva naroda, ne sa namerom da se zaborave zločini, već da se utvrdi istina.

"Srbija za sve nacionalne manjine i etničke zajednice stvara najbolje moguće uslove za razvoj, školovanje, očuvanje nacionalnog identiteta i isti zahtev će uputiti svim državama u regionu u kojima živi srpski narod", izjavio je Tadić.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here