Tadić se u ime Srba oprašta od patrijarha

0

 

On je za RTS rekao da je redviđeno da se Tadić oprostiti od poglavara Srpske pravoslavne crkve u ime srpske države i srpskog naroda, gde god taj narod živeo.

Oproštajnu besedu ispred hrama Svetog Save održaće mestobljusitelj – čuvar trona SPC do izbora novog patrijarha, mitropolit Amfilohije, koji će se od patrijarha oprostiti u ime SPC, a pored njega u ime čitave pravoslavne crkve u svetu oproštajni govor održaće vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Episkop Irinej je podsetio da će opelu i sahrani patrijarha Pavla prisustvovati poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor.

Irinej je rekao da su ostale prevoslavne crkve najavile visoko rangirane delegacije, a posebno je značajna delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju će, umesto patrijarha Kirila, koji je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje, predvoditi stalni član Svetog sinoda u Moskvi, mitropolit Minska iz Belorusije Filaret.

Episkop Irinej očekuje i dolazak visoke delegacije Rimokatoličke crkve sa otprilike 20 članova.

Patrijarh Pavle, koji je preminuo 15. novembra na Vojnomedicinskoj akademiji, biće sahranjen u četvrtak, 19. novembra, u 13 sati na groblju manastira Svetih Arhangela u Rakovici, a pre toga će ispred Hrama Svetog Save, sa početkom u 11 sati, biti održano opelo.

 

Besplatan prevoz na sahranu patrijarha Pavla

 

Vlada Republike Srpske je organizovala besplatan prevoz na sahranu srpskog patrijarha Pavla, koji će biti organizovan u regionalnim centrima Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Trebinje.

 

Vernici iz Crne Gore koji žele da prisustvuju sahrani patrijarha Pavla, a odluče se da idu vozom, putovaće u Beograd o trošku javnog preduzeća Željeznički prevoz Crne Gore. To preduzeće je sa Železnicom Srbije dogovorilo organizaciju vanrednog, besplatnog voza, koji će iz Bara za Beograd krenuti u sredu u 22 časa.

 

Povratak vanrednog voza iz Beograda za Bar predviđen je nakon sahrane patrijarha Pavla, za četvrtak u 18 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here