Tadić: Srbija ostaje vojno neutralna do 2012.

0

Tadić je na novinarima u Pančevu, gde je prisustvovao centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske Srbije, istakao da Vlada Srbije uprkos svim segmentima "dnevno političke igre", do kraja svog mandata neće pokretati bilo kakvo pitanje učlanjenja u NATO.

 

Predsednik Srbije je ocenio da su zato izlišni i svi zahtevi za održavanje referenduma o učlanjenju Srbije u NATO i dodao da je ta tema nepotrebna jer, kako je objasnio, "niko i nigde u svetu ne organizuje referendum o tome šta se neće, već o tome šta neko hoće".

 

Ostajemo vojno neutralni: Boris Tadić

Tadić je podsetio i da se Srbija već nalazi u Partnerstvu za mir i da namerava da razvija svoje učešće u tom programu. On je naveo da postoji mogućnost da Srbija ima napredan status u tom programu, što je strateški plan zemlje.

 

 

Tadić je kazao da se Deklaracija Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti neće menjati za vreme mandata aktuelne vlade, kao i da Srbija neće menjati svoj status u odnosu na NATO, bez obzira što su neke zemlje u regionu već blizu učlanjenja u tu alijansu.

 

Predsednik Srbije je naveo i da to znači da Srbija mora da ima visoko strukturisane odnose sa tom organizacijom kroz napredni status u programu Partnerstvo za mir.
Prema njegovim rečima, to je politika koju primenjuje Srbija i koju će primenjivati i u narednom periodu.
 

Tadić je naglasio i da Srbija sa svim vojskama i državama sveta želi da razvija partnerske odnose i da doprinosi miru, dodajući da je srpska vojska suštinski i dominantno organizovana ka odbrani zemlje i uspostavljanju mira u regionu i svuda u svetu gde je mir ugrožen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here