Tadić u dotrajalom autu i avionu

0

O nabavci novog automobila odlučeno je na jednoj od sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle procene da blindirani automobil – koji trenutno koristi Predsednik Srbije, Boris Tadić više ne zadovoljava propisane bezbednosne standarde, objasnili su u Kabinetu predsednika Srbije.

 

 

Službeni "bmw" star 11 godina u kome se vozi srpski predsednik

 

Pitanje bezbednosti vozila i aviona koje šef države službeno koristi regulisano je zakonom propisanim procedurama, a u javnosti je dobilo na značaju posle udesa službenog aviona u kojem je, u subotu, život izgubio predsednik Poljske Leh Kačinski i deo političkog i vojnog establišmenta te zemlje.

Kad je o Srbiji reč, šefu države je na raspolaganju blindirani BMW star 11 godina, kupljen, kako je danas prenela beogradska štampa, još u vreme kada je predsednik Srbije bio Milan Milutinović.

Nabavka novog blindiranog automobila predstavlja ozbiljan izdatak, ali stručnjaci za bezbednost, koje je Tanjug konsultovao, ističu da demagogiji u tom pitanju nema mesta.

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić ističe da se o bezbednosti najviših državnih funkcionera u svakoj državi posebno vodi računa.

"Mislim da Srbija mora da nabavi najkvalitetnije. Svaki razgovor o ceni je tu čista demagogija. Tu nema štednje", izričit je Dragišić.

 

Prema njegovim rečima, najskuplje bi bilo da neko od njih nastrada, bilo u atentatu, bilo zbog toga što tehnika koja se koristi, kao što su prevozna sredstva, sredstva veze koje koristi njihovo obezbeđenje, naoružanje, ili bilo koji drugi deo opreme, nije kvalitetan.

Recimo, automobili kojima se voze najviši državni funkcioneri moraju biti novi, blindirani i moraju se menjati na određeno vreme, objasnio je on.

"Kada su u pitanju vazduhoplovi (avioni ili helihopteri) to moraju da budu apsolutno ispravne letelice, a na svaku primedbu zbog trošenja sredstava za te namene odgovor je da se ta sredstva ne kupuju za Borisa Tadića, na primer, nego za predsednika Republike, ne za Mirka Cvetkovića, nego za predsednika Vlade Republike Srbije", smatra Dragišić.

 

 

Titova limuzina

 

On upozorava da politička demagogija u tim pitanjima može biti opasna, pogotovu ako se ima u vidu činjenica da je Srbija izgubila premijera upravo zbog toga što on nije bio adekvatno obezbeđen, ili, da je Poljska izgubila predsednika, kao što je to svojevremeno bio slučaj i sa Makedonijom.

Direktor Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić takođe nema dilemu da u pitanjima bezbednosti nema mesta priči o trošku. On čak smatra da zamena dotrajalih blindiranih vozila ne bi bilo veliko opterećenje za budžet.

Kada je reč o avionima kojima se prevoze državni zvaničnici, stvar je, prema njegovim rečima, nešto drugacija, budući da su ta prevozna sredstva skuplja od automobila, međutim država, kada takvim letilicama istekne vek trajanja nema drugog izbora nego da nabavi nove.

 

Falkon 50 

Krstić je rekao da se i sam svojevremeno vozio državnim falkonom i osvedočio se da je ta letelica u stanju koje ne garantuje stopostotnu bezbednost.

 

"Ozbiljna država kakva je Srbija mora da ima predsednički avion koji bi bio u takvom stanju i takvih mogućnosti da može da leti pod svim vremenskim uslovima", rekao je Krstić.

Profesor Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski smatra da je SFRJ više vodila računa o bezbednosti svojih funkcionera nego što se to danas radi.

 

"Novac se verovatno rasipa tamo gde ne treba, a tamo gde treba da se troši nema ga. Mora se konačno utvrditi ko može da koristi službena vozila. Posebno štićene ličnosti moraju da imaju i posebne privilegije u tom smislu", rekao je Mijalkovski, i dodao da se ne sme dozvoliti da se predsednik države, ko god on bio, vozi u 11 godina starom automobilu ili nebezbednom avionu.

 

Kad je reč o bezbednosti i kvalitetu službenih automobila i aviona za potrebe najviših državnih funkcionera, Srbija, sudeći prema izveštajima iz regiona spada među nemarnije.

 

Država Predsednčki automobil Predsednički avion
Srbija blindirani "BMW" star 11 godina  "falkon 50" star 30 godina
Republika Srpska blindirana "lančia" "cesna 525" jedan od najmodernijih VIP aviona star dve godine
Hrvatska blindirani "mercedes G 500 L"

"čelindžer CL 612"

Makedonija   "lirdžet 60"

 

 

Ko šta "vozi" u regionu?

 

 

Ivo Josipović ima jednog telohranitelja i bolja kola

 

Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u BiH, nabavila je 2005. godine "lirdžet 60" iz SAD, za kojeg je platila 11 miliona dolara iz budžeta.Ovde potpisAvion u kome se voze najviši funkcioneri Srbije star je 30 godina i do sada je imao nekoliko ozbiljnih kvarova. Predsednički avion Republike Srpske je, sa druge strane, jedan od najmodernijih aviona ove vrste i vredi skoro pet miliona dolara. Avion u kome se prevozi državni vrh Hrvatske još je vredniji i košta 18 miliona dolara.   
Hrvatski predsednik na raspolaganju ima tri od ukupno sedam vozila, koja je za oko 900.000 evra kupilo hrvatsko Ministarstvo odbrane pre dve godine. Jedan od automobila je blindirani terenac "mercedes G 500 L", a preostala dva su "obični" mercedesi terenci. Predsednik Ivo Josipović imao je prilično žestoke rasprave sa MUP-om o pitanju svog obezbeđenja, jer je insistirao na što manjem obezbeđenju, što je navelo neke medije da napišu da koristi vozilo koje nije blindirano i to bez pratnje, uz samo jednog telohranitelja. Međutim, premijerka Jadranka Kosor koristi blindirano vozilo, koje je uvek okruženo sa dva automobila u pratnji.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here