Tadićevoj ambasadorki 6.000 evra

0

Rekorderka: Ana Hrustanović
 

Prema dostupnim zvaničnim podacima, ona dobije više od 6.000 evra mesečno, ili 72.000 godišnje. Ambasadorka Hrustanović, osim plate od 61.110 dinara, dobija za pomoć u rezidenciji 415.213 dinara i za odvojeni život od muža još 184.798. Za petama joj je kolega u Norveškoj, Milan Simurdić, koji svakog meseca inkasira oko 5.000 evra, a slede ambasadori u Brazilu Ljubomir Milić i Belgiji Vesna Arsić sa nepunih 5.000 evra.

 

Bogato kod sirotinje

Od 66 ambasadora Srbije, date su na uvid javnosti plate za 44, dok su primanja 23 i dalje nepoznanica. Sudeći prema dostupnim informacijama, ambasadori koji zemlju predstavljaju u bivšim jugoslovenskim republikama imaju plate kao i oni koji su na službi u razvijenim evropskim državama. Ambasador Stanimir Vukićević dobija više od 4.000 evra u BiH, najjeftinijoj državi za život u regionu, a 20-ak evra više od njega prima mesečno Zoran Bingulac u Crnoj Gori.

Da srpskih ambasada ima previše, mišljenja je ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović, koji se zalaže za njihovo neto smanjivanje.

– Negde zaista nema potrebe za srpskim diplomatskim predstavništvom, pa bi trebalo ukinuti takvu ambasadu, a opet negde gde je to potrebno i otvoriti. Mislim da je problem Srbije u tome da ako želimo aktivnu međunarodnu politiku, a vlast pokazuje da to želi, onda ne treba slati partijske ljude, već profesionalne diplomate – kaže Stevanović za "Vesti" i ističe da je veći problem od plate koju srpski diplomata prima, pitanje njegovog učinka, odnosno to što ne odradi posao za koji je poslat u neku zemlju.

Ovaj analitičar ističe i činjenicu da srpski ambasadori sprovode politiku koja im se diktira iz Beograda, a koja predstavlja neodrživi spoljno-politički koncept.

 

Burazerski sistem

– Nisu problem samo plate ambasadora, jer su problem za ovu državu i brojne agencije, javna preduzeća i partijski kadrovi koji ih vode. To je burazerska ekonomija. Ne treba smanjivati plate i penzije, već dovesti u red sistem i otpustiti ljude koji su se uhlebili na teret budžeta po osnovu stranačke pripadnosti, a da ništa ne rade – kaže Aleksandar Stevanović.

 

Osim onih sa velikom kovertom, ima i ambasadora sa vrlo skromnim primanjima. Na listi onih sa najnižim platama je predstavnik u Australiji Miroljub Petrović, koji prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije dobija svega 1.087 australijskih dolara ili oko 87.000 dinara, a slede Dragan Bisenić, ambasador u Egiptu sa oko 800 evra, kao i Mirko Jelić, ambasador u Vatikanu sa nepunih 1.000 evra. Nejasni su i kriterijumi za dodelu plata, pošto podaci pokazuju da ambasador Radislav Petrović u sukobima zahvaćenom Iraku prima 153.000, a u susednom Iranu ambasador Aleksandar Arsić dobija gotovo tri puta veći iznos.

Da su neki od tih podataka nejasni potvrđuje bivši ambasador u Ankari Dušan Spasojević koji ukazuje da ne bi mogla da bude veća apanaža u Iranu, nego u Iraku, gde bi ambasador trebalo da zbog sukoba ima i ratni dodatak. On objašnjava da se gleda i koliko je skup život u državi u koju srpski predstavnik odlazi, pa je uvek najviše dobijao ambasador u Japanu.

 

Dinkićevci još na jaslama

Ministar trgovine Rasim Ljajić je 2012. preuzeo resor i krenuo u bitku za racionalizaciju 27 ekonomskih ambasadora koje je 2010. uposlio njegov prethodnik Mlađan Dinkić. Nove diplomate ne samo da su predstavljale bespotrebno dupliranje funkcije, već su i poprilično koštali republičku kasu. Samo na plate ekonomskih ambasadora išlo je 1,5 miliona evra, a imali su zanemarljiv učinak u privlačenju investicija, zbog čega su i poslati. Ljajiću je pošlo za rukom do sada da vrati samo sedmoro ovih diplomata.

– Moram da napomenem i da plate iznose od 600 do 700 evra i na njih se plaćaju porezi i doprinosi, a sve preko toga je novac koji se dobija za život u inostranstvu i to na osnovu cena kakve su u državi u koju ambasador odlazi – pojašnjava Spasojević za "Vesti".

 

Svekrva udomljena u Bratislavi

Radmila Hrustanović

Ambasadorka Ana Hrustanović bila je deo Demokratske stranke i portparol u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore u vreme dok je taj resor vodio Boris Tadić. Ubrzo pošto je Tadić preuzeo drugi mandat predsednika države, otišla je na prvo diplomatsko službovanje u Ambasadu u Rimu, gde je radila kao ministar savetnik i to je bilo jedino njeno diplomatsko iskustvo, pre nego što je u maju 2011. Tadić imenovao za ambasadora umesto Sande Rašković-Ivić. Ana Hrustanović tada je imala 31 godinu i postala najmlađi srpski ambasador.
U međuvremenu se udala za sina bivše visoke funkcionerke DS-a Radmile Hrustanović, a Beogradom je kružila priča da je "svekrvi izboksovala ambasadorsko mesto u Bratislavi". Po dolasku naprednjaka na vlast, starija Hrustanovićeva je pre kraja mandata opozvana, a snaja je i pored najava da će biti vraćena kući ostala u Večnom gradu.
U političkim krugovima se govorilo da je opstala zahvaljujući lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, ali i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio zadovoljan kako je pripremila njegovu posetu Rimu.
Više nego po diplomatskom angažmanu, ambasadorka Ana Hrustanović poznata je po tome što živi u skupocenom rimskom stanu od 100 kvadrata koji mesečno sa režijama košta od 3.000 do 4.000 evra. Inače, maksimalna suma koju Srbija izdvaja za stan ambasadora u evropskim zemljama je 5.000 evra mesečno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here