EPA//Valdrin Xhemaj
Avdulah Hoti

Odluka odlazeće kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem o merama reciprociteta i insistiranju na dokumentima sa oznakom „Republika Kosovo“ dovela je do novog zaoštravanja u odnosima Beograda i Prištine i ugrozila mogućnost skorog obnavljanja dijaloga, ali politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da će ova mera brzo biti poništena.

Politikolog Tahiri ukazuje da su mere reciprociteta, koje je Vlada Kosova uvela Srbiji između dve države sasvim normalna pojava, ali ukazuje da su u ovom slučaju to političke mere koje loše utiču na dalje odnose Srbije i Kosova.

– U razgovorima u Briselu postignuti su dogovori i po tom pitanju. Inače nije problem šta piše na robi, imali smo ranije takav problem između Makedonije i Grčke i taj problem se rešio. Ali, ovo pitanje je ispolitizovano, a narod ispašta jer nema protoka robe preko granice. I da se piše samo Kosovo bez Republika sasvim je u redu, međutim, fitosanitarna dokumenta moraju da postoje jer roba mora da se kontroliše. Ali uvek je loše kada se trgovački odnosi politizuju – poručuje Tahiri za kosovo Onlajn.

On podseća da je međunarodna zajednica izričito protiv uvođenja recipročnih mera jer takve mere kvare susedske odnose.

Što se tiče formiranja nove kosovske vlade, Tahiri ukazuje i da će Srpska lista u njoj imati važnu ulogu i dodaje da će to biti vlada kompromisa koja će ukinuti recipročne mere.

– Mandatar za sastav nove vlade Avdulah Hoti je rekao da će ukinuti sve prepreke kako bi se nastavio dijalog – podseća Tahiri.

Tahiri smatra i da će nova Vlada Kosova ispoštovati sve postignute dogovore sa Srbijom, a dodaje da će za nastavak dijaloga imati međunarodnu podršku.

– Sporazum sa Srbijom se odvija u dva dela, jedan je tehnički koji vodi ka normalizaciji odnosa, a drugi je sveoubuhvatni sporazum o priznavanju i uspostavljanju normalnih odnosa  između dve zemlje. Trebaće kompromis za to, niko normalan ne računa da će Kosovo uspostaviti neku specijalnu vezu sa Srbijom – navodi Tahiri.

On ističe važnost nastavka dijaloga i ocenjuje da je svako rešenje dobro jer će poboljšati odnose Srbije i Kosova.

– Postignuti sporazumi između Beograda i Prištine ne treba da idu u korist političkih elita nego u dobrobit građana – zaključuje Tahiri.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime