Tajfun hara Japanom: 35 mrtvih i 17 nestalih (VIDEO)

0
EPA-EFE
Posledice tajfuna "Hagibis"

Najmanje 35 osoba je poginulo, a 17 se vodi kao nestalo, u naletu tajfuna „Hagibis“, koji je pogodio Japan.

Dan nakon što je tajfun pogodio Tokio i druge oblasti u centralnim, istočnim i severoistočnim oblastima, angažovano je oko 27.000 pripadnika snaga civilne zaštite, prenosi „Kjodo“.

Oni, između ostalog, pokušavaju da spasu i oko 360 ljudi u Naganu, gde je reka probila nasip. Lokalni zvaničnici upozoravaju da bi nivo vode mogao da dostigne visinu i do pet metara.

Naleti vetra dostizali su brzinu i do 180 kilometara na sat i doneli obilne padavine i snažne vetrove koji su paralisali Tokio. Saobraćaj je poremećen, a ulice su puste. Gotovo pola miliona domova ostalo je bez struje, a delovi centralnog i istočnog Japana su poplavljeni, javio je Rojters.

Japanske vlasti su uputile desetine hiljada spasilaca i vojnika u ugrožena područja.​Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, javlja „Kjodo“.

Agencija je saopštila da bi količina kiše tajfuna „Hagibis“ mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna, koji se desio 1958. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here