Tajkunima cepaju saobraćajne kazne

0

Veliki broj vozača koji su najčešće zaposleni u državnim službama koristilo je ovu činjenicu da ne plate kazne za prekršaje koje su snimile kamere (Foto: Ilustracija)
 

Naime, kako se dodaje, pojedinci iz državnih službi, ali i tajkuni koji imaju veze u saobraćajnoj policiji, koristili su položaj da ne plate kazne za prekršaje koje su snimile kamere po Beogradu, koje snimaju vožnju u žutoj traci, prolazak kroz crveno svetlo ili prekoračenje brzine. Tako beogradski mediji navode da je internom istragom utvrđeno kako je na ovaj način oštećen budžet Srbije za nenaplaćene kazne u iznosu od nekoliko stotina miliona dinara.

– U Beogradu je za samo godinu dana oprošteno najmanje 1.000 vožnji žutom trakom i oko 300 prolazaka na crveno svetlo. Takođe nisu kažnjeni ni pojedinci koji su vozili zaustavnom trakom na autoputu kroz Beograd. Opraštano je ministrima, gradskim funkcionerima, poslanicima, ali i privatnim tajkunskim firmama. U fioke su stavljane i prijave protiv brojnih poznatih ličnosti, pevača, glumica i mnogih drugih – kažu izvori iz MUP-a Srbije.

Kako saznaju "Vesti", koliko kazni je na ovakav način "sklonjeno", nikada se verovatno neće saznati.

– Kada je pre nekoliko meseci smenjen Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije, otkriveno je da je hard-disk sa podacima o saobraćajnim prekršajima uništen. Neko ga je bukvalno, fizički uništio. Vodi se istraga povodom ovog slučaja i moraće da se utvrdi ko je to uradio. Na žalost, ovo nisu usamljeni slučajevi i u prošlosti se često dešavalo da se prosto prijave koje napišu saobraćajci sklone u stranu, ali poslednjih godina, pogotovo kako su kamere počele da snimaju prekršaje, broj obustavljenih postupaka je postao ogroman – nezvanično saznajemo u MUP-u Srbije.

Inače, najčešći prekršaj u Beogradu koji snimaju kamere jeste vožnja žutom trakom, za šta je predviđena kazna od 5.000 dinara. Mnogi vozači voze i zaustavnom trakom autoputa u Beogradu, misleći da je i to žuta traka, pa ista i kazna. Međutim, za vožnju zaustavnom trakom na autoputu predviđene su drastične kazne u iznosu od 100.000 do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena, a moguća je i zatvorska kazna od 15 dana.

 

"Odbegli" vozači u RS

Dok saobraćajci u Srbiji pokušavaju da uvedu red u kažnjavanje vozača čije prekršaje snime kamere, njihove kolege u Republici Srpskoj muče druge brige. Naime kako javljaju tamošnji mediji, saobraćajna policija traga za oko 50 vozača koji su od početka godine učestvovali u saobraćajnim nezgodama, a posle toga pobegli. Najveći broj su "begunci" koji su svojim vozilima izazvali materijalnu štetu, ali ima i onih koji su povredili druge učesnike u saobraćaju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here