Tajlandski premijer odbio ultimatum demonstranata

0

Organizatori protesta u tajlandskoj prestonici kažu da su od svakog demonstranta tražili da donira između dve i 20 kašika krvi, odnosno 10 do 100 kubnih santimetara, kako bi sakupili planiranih milion kubnih santimetara. Za to im je potrebna donacija između 10.000 i 100.000 ljudi.
 

Vođa protesta Natavut Sajkua izjavio je da će učesnici protesta poznati kao "crvene košulje" početi da regrutuju medicinsko osoblje koje će početi sa prikupljanjem krvi sutra ujutro.
 

I pored pretnji odbio ultimatum demonstranata: Abhisit Veđađiva

Demonstranti su zapretili da će zaliti krvlju zgradu vlade ukoliko njihov ponovljeni zahtev za raspuštanjem parlamenta bude odbijen do sutra u 12 sati po srednjoevropskom vremenu, preneo je AP.
 

Jedan zvaničnik Crvenog krsta izrazio je zabrinutost zbog nivoa higijene vađenja krvi tolikom broju ljudi i dodao da bi tako velika količina mogla da "spase mnogo života" umesto da bude prolivena.
 

Proteste, u kojima učestvuje više desetina hiljada ljudi, organizovale su pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je s vlasti zbačen vojnim pučem 2006. godine.
 

Šinavatra je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji.
 

Od vojnog puča Tajland potresaju politički nemiri, a nekoliko destina hiljada opozicionara okupilo se u septembru prošle godine u prestonici, povodom treće godišnjice svrgavanja Šinavatre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here