Tajna naskanskih linija

0

Da li je to neko hteo nešto da nam poruči? 

 

Naskanske linije nalaze se u Peruu, na prostoru od oko pet stotina kvadratnih kilometara, na Naska visoravni. Oblikovane su urezivanjem u dubinu tla, a ima ih više od 15.000, u raznim oblicima: trouglovi, figure ptica, ljudi, majmuna, kitova i dostižu veličine od čak nekoliko stotina metara. Zbog veličine, jasna slika je vidljiva samo iz vazduha i to s velike udaljenosti. Naučnici veruju da datiraju iz vremena naskanske kulture, između 400 i 650 godine nove ere. Ipak, ne postoji jasno i dokazano objašnjenje na koji način su nastale, kako su projektovane i čemu su služile.

Ovakvi ugravirani oblici na ogromnim površinama koji su vidljivi samo iz vazduha ne postoje samo u Peruu. Nešto slično je otkriveno i u Laponiji, Islandu, Australiji, Americi, Skandinaviji.

 

Šta su hteli da nam kažu

Iako antropolozi veruju da su makar donekle dali potpun i tačan odgovor na pitanje nastanka ovih svojevrsnih megalomanskih pečata, ostala je misterija – otkud takve linije i na drugim delovima sveta, kao i šta su autori svojim delima hteli da kažu.

Naučnici smatraju da je narod Naska koristio proste alate i opremu za merenje, kako bi konstruisao i iscrtavao linije. Istraživanje je potvrdilo da se na kraju nekih linija nalaze ostaci komada drveta, za koje se pretpostavlja da je korišćen kao alat. Analize su pokazale da se starost tih komada podudara s vremenom kad su veliki urezi napravljeni. Neki naučnici su išli toliko daleko, pa su pravili čak i kopije ovih oblika, koristeći alate za koje se veruje da su korišćeni u davnoj prošlosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here