Tanjug

Gardisti Vojske Srbije imali su priliku da ukažu na značaj naše vojske u pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu. Oni su učestvovali na Paradi pobede u Moskvi, a o utiscima iz Moskve su govorili pukovnik Željko Gavrilović, zamenik komandira Garde i vodnik Branko Bojić.

Pukovnik Željko Gavrilović je rekao da ruski narod sveobuhvatno prilazi zadatku obeležavanja Dana pobede. rekao je da se puštaju dikumentarne serije i filmovi koji obrađuju tu tematiku, da često u medijima gostuju veterani i da se na taj način kompletan narod uvodi u veliki događaj.

– Kad se nađete na Crvenom trgu, gde 15.000 vojnika pozdravljaju taj praznik, ne možete da ostane ravnodušni i počašćeni ste što ste tu prisutni – rekao je Gavrilović.

Vodnik Branko Bojić je rekao da je za neke pripadnike ešalona to bio prvi put da učestvuju na paradi u Moskvi, ali da to svakako nije prvo takvo iskustvo za Gardu Vojske Srbije.

Podsetio je da su 2009. učestvovali na paradi u Tripoliju, 2014. u Parizu, 2015. u Moskvi…

Željko Gavrilović je objasnio da su pripreme protekle uz mere na sprečavanju širenja koronavirusa. Srpski gardisti su prvo bili u karantinu u matičnoj zemlji i poštovane su stroge mere. Bili su obavezni da dostave testove na koronavirus.

– Imali smo tu čast da nas obiđe izaslanik odbrane Ruske federacije koji je poslao izveštaj da su pripreme bile ispoštovane – naglasio je.

U Rusiji su bili prisutni već 12. juna i tako su sprovođene još intenzivnije mere. Bilo im je ograničeno kretanje i za razliku od prethodnih godina, nije bilo okupljanja i obilazaka koje priređuju domaćini.

A na samoj paradi gardisti Vojske Srbije izazvali su posebnu pažnju. Vodnik Boji je ukazao na jedinsten strojev korak koji je poznat u svetu, na položaj ruku prilikom držanja naoružanja, na šapku i prepoznatljivu plavu uniformu.

Javnost u Srbiji ocenila je veoma pozitivno nastup gardista, a pukovnik Gavrilović je dodao i da su stigle pohvale i od nadređenih.

3 KOMENTARA

  1. Nema superlativa koji bi mogao da iskaze nas ponos ,na vas, nase vojnike-GARDISTE. Samo suze -odusnice spsavaju srce da ne iskoci iz grudi ,dok pratimo vas STROJEVI KORAK. ZIVELI!

  2. Lično znam i poznajem da imamo jedinstveni Strojevi Korak u Svetu. Čak mogu da se pohvalim da naše gardiste čini lep stasiti i pravilan pogled i Plava Uniforma. Na ovoj paradi u Moskvi 24.06.2020 samo jedno nedostaje što nije bila ni jedan Ženska kadetkinja. Gardisti Srbije ponosim se sa Vama Vojsko Voljnooo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime