Tanjug

Gardisti Vojske Srbije imali su priliku da ukažu na značaj naše vojske u pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu. Oni su učestvovali na Paradi pobede u Moskvi, a o utiscima iz Moskve su govorili pukovnik Željko Gavrilović, zamenik komandira Garde i vodnik Branko Bojić.

Pukovnik Željko Gavrilović je rekao da ruski narod sveobuhvatno prilazi zadatku obeležavanja Dana pobede. rekao je da se puštaju dikumentarne serije i filmovi koji obrađuju tu tematiku, da često u medijima gostuju veterani i da se na taj način kompletan narod uvodi u veliki događaj.

– Kad se nađete na Crvenom trgu, gde 15.000 vojnika pozdravljaju taj praznik, ne možete da ostane ravnodušni i počašćeni ste što ste tu prisutni – rekao je Gavrilović.

Vodnik Branko Bojić je rekao da je za neke pripadnike ešalona to bio prvi put da učestvuju na paradi u Moskvi, ali da to svakako nije prvo takvo iskustvo za Gardu Vojske Srbije.

Podsetio je da su 2009. učestvovali na paradi u Tripoliju, 2014. u Parizu, 2015. u Moskvi…

Željko Gavrilović je objasnio da su pripreme protekle uz mere na sprečavanju širenja koronavirusa. Srpski gardisti su prvo bili u karantinu u matičnoj zemlji i poštovane su stroge mere. Bili su obavezni da dostave testove na koronavirus.

– Imali smo tu čast da nas obiđe izaslanik odbrane Ruske federacije koji je poslao izveštaj da su pripreme bile ispoštovane – naglasio je.

U Rusiji su bili prisutni već 12. juna i tako su sprovođene još intenzivnije mere. Bilo im je ograničeno kretanje i za razliku od prethodnih godina, nije bilo okupljanja i obilazaka koje priređuju domaćini.

A na samoj paradi gardisti Vojske Srbije izazvali su posebnu pažnju. Vodnik Boji je ukazao na jedinsten strojev korak koji je poznat u svetu, na položaj ruku prilikom držanja naoružanja, na šapku i prepoznatljivu plavu uniformu.

Javnost u Srbiji ocenila je veoma pozitivno nastup gardista, a pukovnik Gavrilović je dodao i da su stigle pohvale i od nadređenih.

3 COMMENTS

  1. Nema superlativa koji bi mogao da iskaze nas ponos ,na vas, nase vojnike-GARDISTE. Samo suze -odusnice spsavaju srce da ne iskoci iz grudi ,dok pratimo vas STROJEVI KORAK. ZIVELI!

  2. Lično znam i poznajem da imamo jedinstveni Strojevi Korak u Svetu. Čak mogu da se pohvalim da naše gardiste čini lep stasiti i pravilan pogled i Plava Uniforma. Na ovoj paradi u Moskvi 24.06.2020 samo jedno nedostaje što nije bila ni jedan Ženska kadetkinja. Gardisti Srbije ponosim se sa Vama Vojsko Voljnooo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here