Tajne diktatorskih večera: Tito povratio u džep sakoa dok je Staljin “smarao”

0

Reuters/A.D.
Staljinova dača – mesto gde se danas dobro jede, mnogo bolje nego u njegovo vreme
 

Josif Staljin (1878-1953) je voleo da jede beskonačno dugo a ponekad su njegovi obroci trajali do šest sati. U knjizi se navodi da je Staljinov lični kuvar bio deda ruskog predsednika Vladimira Putina, Spiridon Putin.

"Jela koja su trajala beskonačno, zajedno s igrama, alkoholom i dosadnim anegdotama bile su pravo mučenje za Staljnove goste. Jednom prilikom je jugoslovenski lider Josip Broz Tito povratio u džep svog sakoa", navele su britanske autorke.

wikipedia
Hitler bio paranoičan i za stolom
 

"Adolf Hitler (1889-1945), koji je očigledno više voleo životinje od ljudi, bio je paranoični vegetarijanac koji nije jeo meso i ribu. Jeo je samo sveže proizvode i nije pušio ni pio alkohol", navodi se u knjizi i dodaje da je Hitler znao da osramoti svoje goste "mesoždere detaljnim i krvavim opisom njegove posete jednoj ukrajinskoj klanici".

Zbog straha da ne bude otrovan, lider nacista je imao 15 osoba koje su morale da probaju njegova jela, izneta pred njega tek posle 45 minuta, kako bi Hitler bio siguran da niko neće umreti u međuvremenu.

en.wikipedia.org
Musolini je zaudarao na luk
 

Za razliku od Staljina, Benito Musolini (1883-1945) je voleo brzo da jede, smatrajući da ne treba gubiti vreme u dugim obedima. Voleo je jednostavna jela a omiljena mu je bila salata od crnog luka s malo ulja i isceđenim limunom.

"Ponekad je Musolinijeva supruga zbog njegovog zadaha na luk, odbijala da deli postelju s njim", navodi se u knjizi.

Moamer el Gadafi (1942-2011) voleo je da ide na putovanja s velikim šatorom i kamilama, kako bi uvek imao na raspologanju sveže kamilje mleko. Bio je veliki ljubitelj italijanske kuhinje, a omiljeno jelo mu je bio kus-kus s mesom od kamile.

youtube.com/RTS zvanični kanal
Kim Džong Il bio diktator i prema kuvaricama
 

Kim Džong-Il (1942-2011) bio je veliki gurman. Njegov lični kuvar je imao zadatak da mu donosi fine specijalitete iz raznih delova sveta. Posebno je voleo iranski kavijar, dok su kuvarice morale da biraju pirinač zrno po zrno, pošto su morala da budu iste veličine i iste boje.

"Jedno od njegovih omiljenih jela bila je čorba od ajkulinog repa, a u njegovom podrumu se nalazilo do 10.000 boca najskupljeg konjaka", navele su autorke knjige.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here