EPA/Wu Hong

Snimci sa internih sastanaka u SZO pokazali su da je ta organizacija jedva dobila od Kine preko potrebne informacije na početku pandemije koronavirusa, što je u suprotnosti sa prvobitnim pohvalama koje je SZO uputio Pekingu.

Snimci sa tog sastanka u koje je agencija AP imala uvid, prikazuju zvaničnike kako se 6. januara žale da Peking ne deli sa ostatkom sveta podatke potrebne da bi se procenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planete.

Kina je tek 20. januara priznala da je koronavirus zarazan, a 30. januara SZO je proglasio globalnu opasnost.

– Radimo sa vrlo malo informacija. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan – rekla je Marija Van Kerhove, epidemiolog i tehnički voditelj SZO tokom pandemije Covida-19.

Šef SZO u Kini Gauden Galea kaže na jednom od snimaka da od Kine dobijaju informacije 15 minuta pre nego što se one objave na “Čajna TV”.

Kako se navodi, ovaj izveštaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na koronavirus i početak je nezavisne istrage o poreklu virusa koji je dosada zarazio više od šest miliona i ubio više od 375.000 ljudi širom sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here