Tajni zatvori bili i u Bosni

0

Beta/AP/F.M.
Tajni zatvori i u Bosni
 

UN su reagovale ocenjujući da javni tužilac SAD treba da otvori istragu kako bi pravdi bili privedeni učesnici "zavere" o kojoj govori izveštaj Fenštajnove. Ukoliko ona zaista bude otvorena, nužno će otvoriti pitanje saradnje svih evropskih demokratskih država u kojima je CIA takoreći odmetnuta od države, imala podršku za instaliranje tajnih zatvora i za funkcionisanje tajnih letova kojima je prevozila kidnapovane osobe, navodno osumnjičene za terorizam.

Lagali za Bin Ladena

CIA je lagala kada je tvrdila da je mučenjem došla do podataka o skloništu Bin Ladena. Međutim, do njega su stigli zahvaljujući tradicionalnim metodama prikupljanja i dobijanja informacija.

Izveštaje o tajnim zatvorima i letovima CIA podneo je 2005. i 2006. godine Savetu Evrope Švajcarac Dik Marti, a 2007. u Evropskom parlamentu to je učinio Italijan Klaudio Fava. Izveštaj Fenštajnove sada je iscrpniji, ali kao jedinu novost otkriva da je na tlu Evrope CIA imala zatvore i u Bosni, a ne samo u Rumuniji i Poljskoj. Od balkanskih država, kao zemlje saradnice navode se još Hrvatska, Makedonija i Albanija. Zanimljivo je da nema nikakve oznake za Kosovo, iako je još 2005. evropski komesar za ljudska prava Alvaro Hil Robles izjavio da ono što je video u bazi Bondstil na Kosovu – po svemu podseća na "mali Gvantanamo".

SAD je bilo potrebno 10 godina da počnu sa rasvetljavanjem afere države u državi kakva je postala CIA, a evropske demokratije jednostavno su prepustile celu priču zaboravu, mada je najtvrđe ćutanje balkanskih država čiji se mediji zadovoljavaju da prosto prevedu strane agencije kada je reč o ovoj aferi. Hrabra 80-godišnja senatorka iz Kalifornije očito predstavlja iznenađenje koje bi moglo da izmeni istoriju.

Mrlja na istoriji

"Tehnike mučenja CIA predstavljaju mrlju na našoj istoriji", rekla je senatorka Fenštajn, koja je sa relativno malom ekipom saradnika pripremala izveštaj tokom pune tri godine. Istakla je da je CIA neovlašćeno pregledala kompjutere u Senatu tokom njene istrage.

 

Samo deseti deo

Kongres SAD objavio je 480 od ukupno 6.000 stranica njenog izveštaja, odnosno samo deseti deo. Republikanci su to izborili jer smatraju da to nije u interesu države i da se time dovode u opasnost Amerikanci u inostranstvu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here