Talačka kriza u Sidneju: Džihadista postavio 4 bombe?

0

Beta/AP/Channel 7 via AP Video
Naterao je taoce da drže zastavu Islamske države
 

 

Televizija je navela da je stupila u kontakt s nekim od zatočenih u kafeu koji se nalazi u pešačkoj zoni poslovne četvrti Sidneja.

"Oni su nam rekli da otmičar ima dva zahteva. Hoće da mu se direktno donese zastava Islamske države i da razgovara s premijerom (Tonijem Abotom)", dodao je Čenel Ten.

Prema navodima te televizije, otmičar je postavio četiri bombe u kafeu.

Beta/AP/R. G.
Nekoliko njih je pušteno ili je uspelo da pobegne
 

 

Nekoliko stotina policajaca opkolilo je zdanje kafea na Martin Plejsu, gde taoci na izlogu drže crnu zastavu s natpisom na arapskom jeziku: "Nema Boga osim Alaha i Muhamed je njegov prorok" (identičnu onoj koju koriste pripadnici Islamske države).

Pet osoba je izašlo iz kafea, ali se za sada ne zna da li su oslobođeni ili pobegli.

Napetost u najvećem gradu Australije traje od ranih jutarnih sati.

Zvaničnik Lindta, franšize u čijem objektu je došlo do incidenta navode da je bar 30 gostiju bilo u trenutku upada naoružanog muškarca, a napominje i da je tada na radnom mestu bilo desetoro zaposlenih.

Vazdušni saobraćaj iznad Sidneja je zatvoren kako bi mogućnost za manevre imali pripadnici helikopterske jedinice policije.

Sve Australijske TV stanice prekinelu su program i sada emituju specijane emsije o dešavanjima, koji nikada do sada nisu viđeni u ovoj zemlji. Na snimcima koje ponavljaju, vide se zarobljeni u kafiću koji sa podignutim rukama stoje, a navodno je jedan od njih poslao tvit sa porukom policiji da bude oprezna.

Premijer Australije Toni Abot pozvao je građane da ostanu smireni i da ne dozvole da im dešavanja iz Sidneja ometu svakodnevne aktivnosti. Zbog vandrednih dešavanja u Sidneju, zasedao je internacionalni savet za bezbednost.

Stotine policajaca drži pod kontrolom strogi centar Sidneja, a posebno trg Martin, koji je obično pun poslovnih ljudi i turista.

Javnost u Australiji je u šoku i zabrinuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here