B. Miličić
STIŽU I U SRBIJU: Polaznici majstorskog kursa Colluvio

Ovogodišnjih 11 polaznika međunarodne akademije kamerne muzike Colluvio sutra (četvrtak) započinje svoju koncertnu turneju nastupom na imanju Gut Horneg u Predingu, u austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Grupa mladih muzičara, koji dolaze iz devet zemalja, među njima i iz Srbije, nastupaće kao trio, kvartet i kvintet, a na repertoaru su im majstorska dela kamerne muzike Ludviga van Betovena, Johanesa Bramsa, Antonjina Dvoržaka i Petersa Vasksa. Posle Predinga polaznici nastavljaju turneju od Beča, preko Temišvara, do Kragujevca i Beograda.

Ove godine na jednom mestu vežbali su i družili se mladi talentovani muzičari iz Srbije, Češke, Turske, Španije, Rusije, Rumunije, Austrije, Čilea i Kolumbije. Među njima je i naša Jelena Horvat (18) koja pohađa prestižnu Jehudi Menjuhin školu u Londonu.

Majstorski kurs Colluvio je, inače, specifičan program usavršavanja za mlade muzičke talente iz cele Evrope i traje punih 20 godina. Ovu svojevrsnu muzičku akademiju vodi grupa muzičkih pedagoga na čelu sa Majnhardom Holerom, osnivačem i profesorom čela. Tu su još i Juri Kot (klavir) iz Ukrajine, kaoi i Olivera Milić Hiršer (violina) iz Srbije i Klaus Kristian Šuster, pijanista iz Austrije.

Svake godine, počev od 2000, od devet do 11 muzičkih talenata okupi se na imanju Gut Horneg u Predingu.

– Ideja je bila da se talentovani muzičari iz više država Evrope okupe svake godine, tokom leta i da zajedno sa muzičkim stručnjacima i pedagozima vežbaju i druže se kao pripadnici različitih krugova u svojim državama. U ovoj svojevrsnoj umetničkoj radionici oni unapređuju svoja znanja i veštine u interpretaciji klasičnih dela poznatih majstora kamerne muzike. Iskustva nam govore da se radi o visokom muzičkom nivou polaznika ove majstorske radionice, a njihova desetodnevna koncertna turneja, sa vrlo zahtevnim programom, pokazaće koliko su oni napredovali i kakvu budućnost grade u svetu klasične muzike – kaže Majnhard Holer, začetnik ideje o majstorskom kursu kamerne muzike u kome učestvuje i kao pedagog, koji u Minhenu drži privatnu klasu čela.

Zanimljivo je i da u projektu Colluvio godinama aktivno učestvuje Olivera Milić Hiršer koja predaje violinu u Specijalnoj školi za muzičke talente u Ćupriji.

Koncerti u Kragujevcu i Beogradu

Polaznici majstorskog kursa Colluvio posle Predinga, koncert će održati u Beču, a zatim slede Budimpešta, Kluj-Napoka i Temišvar, dok su poslednja dva koncerta rezervisana za Srbiju. Prvi nastup u Srbiji mladi muzičari održaće 16. avgusta u Kragujevcu u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom u 20 časova. Već sutradan, u isto vreme, koncert će biti održan i u srpskoj prestonici u Svečanoj sali Skupštine grada odakle će ga uživo prenosti radio i TV.