Talibani Obamu “ispratili” raketom

0

Obećao povlačenje a poslao pojačanje: Obama sa vojnicima

Obama je stigao u iznenadnu, nenajavljenu šestočasovnu posetu Avganistanu s namerom da se na licu mesta upozna sa trenutnom situacijom u najvećem kriznom žarištu današnjeg sveta.

 

Otkrivena tajna

Poseta američkog predsednika pripremana je u velikoj tajnosti iz bezbednosnih razloga. Vest o poseti je objavljena tek kada je stigao u Kabul, a avganistanski predsednik Karzai obavešten je o tome samo sat vremena pre sletanja aviona sa visokim gostom.

U najvećoj američkoj vazduhoplovnoj vojnoj bazi u toj zemlji, američki predsednik je najpre razgovarao sa komandantima, a potom održao govor pred oko 2.000 vojnika. Odmah po dolasku u Kabul sastao sa predsednikom vlade Avganistana Hamidom Karzaijem.

SAD podržavaju "napredak" koji je postigla avganistanska vlada, ali očekuju od nje da uloži dodatne napore u borbi protiv trgovine drogom i korupcije, poručio je šef Bele kuće.

 

Obama je kazao i to da je želeo da dođe u ovu posetu kako bi pored ostalog zahvalio američkim vojnicima na "njihovim neverovatnim naporima" i "njihovoj ogromnoj žrtvi na terenu, prenele su agencije.

Obraćajući se američkim vojnicima u bazi Bagram, on je rekao kako je "potpuno uveren" da je pobeda protiv talibana i Al Kaide u Avganistanu izvesna. "Ako bi talibani u ovoj zemlji ponovo preuzeli vlast i ako bi Al Kaida mogla potpuno nekažnjeno da deluje, Amerikanci bi onda bili u smrtnoj opasnosti. Avganistanci bi izgubili mogućnost da napreduju. A svet bi bio mnogo nesigurniji", kazao je američki predsednik.

 

 

"Odgovor" Bin Ladenu

Prva Obamina poseta Avganistanu ocenjuje se i kao odgovor na nedavnu video-poruku lidera Al Kaide Osame bin Ladena koji je zapretio da će streljati američke taoce ako sud u SAD bude osudio organizatora atentata koji je izveden 11. septembra 2001. godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here