EPA-EFE
Vođa talibana Mula Baradar

Jedan od osnivača talibanskog pokreta Mula Baradar vodiće novu avganistansku vladu, rekli su u petak izvori iz te islamističke grupe, dodajući da će ta informacija uskoro biti i objavljena.

Baradaru, koji vodi politički deo talibana, na visokim položajima u vladi pridružiće se i Mula Mohamad Jakub, sin pokojnog talibanskog utemeljivača Mule Omara, i Šer Mohamad Abas Stanekzai, rekla su tri izvora, a prenosi Rojters.

“Svi najviši čelnici stigli su u Kabul, gde su u poslednjoj fazi pripreme za objavu nove vlade”, rekao je talibanski zvaničnik Rojtersu, pod uslovom da ostane anoniman.

Talibani, koji su zauzeli Kabul 15. avgusta nakon što su osvojili veći deo zemlje, naišli su na otpor u dolini Pandžšir, severno od glavnog grada, uz izveštaje o teškim borbama i žrtvama.

U toj dolini je nekoliko hiljada boraca regionalnih milicija i ostaci vladinih oružanih snaga pod vođstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovednika mudžahedina Ahmada Šaha Masuda. Čini se da su pokušaji pregovaranja o nagodbi propali, a dve strane jedna drugu krive za neuspeh.

Legitimitet vlade u očima međunarodnih donatora i ulagača biće ključan za privredu koja se bori sa sušom i posledicama razaranja u sukobu u kojem je ubijeno oko 240.000 Avganistanaca.

Humanitarne grupe upozorile su na nadolazeću katastrofu, a privreda, koje se godinama oslanja na milione dolara inostrane pomoći, blizu je kraha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here