Tanjug/AP/Dušan Vranić

Talibani su opkolili jedinu preostalu provinciju koja se opirala njihovoj vladavini, izjavio je danas visoki talibanski lider i pozvao pobunjenike da pregovaraju o nagodbi sa tom grupom.

Od pada Kabula 15. avgusta, Pandžšir je bila jedina provincija koja je pružala otpor islamističkoj grupi, a borbe su se vodile i u susednoj provinciji Baglan između talibana i lokalnih policijskih snaga, prenosi agencija Rojters.

Pod vođstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg komandanta mudžahedina, nekoliko hiljada pripadnika lokalne policije i preostalih vojnih jedinica i specijalnih snaga, uspevalo je da se suprotstavi talibanima.

U snimljenom govoru upućenom Avganistancima u Pandžširu, visoki vođa talibana Amir Kan Motaki pozvao je pobunjenike da spuste oružje.

“Islamski emirat Avganistan dom je za sve Avganistance”, rekao je Motaki.

Talibani su prethodno proglasili amnestiju za sve Avganistance koji su radili sa stranim snagama u poslednje dve decenije, ali su oni u strahu od odmazde, zbog čega nastavljaju da se kreću prema granicama u pokušaju da pobegnu iz zemlje.

Motaki je rekao da su talibani uložili mnogo napora da pregovaraju sa liderima opozicionih snaga u Pandžširu, “ali nažalost, bez ikakvih rezultata”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here