pixabay.com

Talibani su objavili da neće sprovoditi vojne operacije u Avganistanu tri dana za vreme muslimanskog praznika Kurban-bajrama koji počinje ovog vikenda.

U saopštenju u kome se obećava kratak predah u borbama portparol talibana Zaibulah Mudžahed rekao je da je komandantima naređeno da ne izvode operacije tri dana i tri noći, ali im je dozvoljeno da se brane ako su napadnuti.

Takođe je rečeno da talibanski borci ne smeju da se druže sa avganistanskim bezbednosnim snagama i nijedna strana ne sme da pređe na teritoriju druge.

Avganistanska vlada pozdravila je objavu talibana, a portparol predsednika Sedik Sediki rekao je da je avganistanskim bezbednosnim snagama naređeno da ne napadaju nego samo da se brane ukoliko budu napadnuti.

Objava talibana usledila je posle pomirljive poruke vođe Maulvija Hibatulaha Akunzade ranije danas povodom muslimanskog praznika.

Saopštenja su izdata u vreme kada se mirovni izaslanik Vašingtona vraća u region u pokušaju da pokrene pregovore između avganistanske vlade i talibana.

U svojoj poruci povodom Kurban-bajrama vođa talibana rekao je da talibani ne žele monopol na vlast u budućem političkom sastavu Avganistana. On je takođe rekao da oni podržavaju obrazovanje za sve i da se drže mirovnog sporazuma potpisanog sa SAD-om u februaru.

U dugoj poruci više puta je pomenuo islamsku vladu koju talibani žele da uspostave, ne navodeći kako bi se ta vlada razlikovala od sadašnje.

Američki mirovni izaslanik Zalmaj Kalilzad se očekuje u glavnom gradu Avganistana Kabulu, kao i u Kataru, gde talibani imaju političku kancelariju.

Sporazum SAD i talibana potpisan 29. februara pozdravljen je kao najbolja nada za mir u Avganistanu posle više decenija rata. Iako su SAD i NATO već počeli da smanjuju broj vojnika, druga faza sporazuma, koja predviđa pregovore između talibana i političkog rukovodstva u Kabulu, već je više puta odlagana.

Kašnjenje je velikim delom zbog toga što Kabul nije voljan da oslobodi još nekoliko stotina talibanskih zatvorenika, što je predviđeno kao deo dogovora. Kabul tvrdi da su ti zatvorenici okoreli kriminalci i da su krivi za velike zločine.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani rekao je, međutim, da je spreman da oslobodi ostatak zatvorenika, ne navodeći kako je došlo do te promene stava.

Prema dogovoru Kabul treba da oslobodi 5.000 talibana a pobunjenici su obećali da će osloboditi 1.000 pripadnika vladinih i vojnih snaga. Do sada je Kabul oslobodio oko 4.000 ljudi a talibani oko 800.

– Sa ovim delovanjem očekujemo početak direktnih pregovara sa talibanima za nedelju dana – rekao je Gani u Kabulu.

Gani je takođe pozvao na stalni prekid vatre ali talibani govore da su spremni da pregovaraju o prekidu vatre u razgovorima sa Kabulom, kad oni počnu, optuživši avganistansku vladu da napada talibane u njihovim domovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here