Talibani ubili 132 deteta iz osvete

0

Jedan od komandanata Pokreta pakistanskih talibana istakao je da ta organizacija nikada neće biti pobeđena i naveo da je ona spremna za dug rat protiv Pakistana, marionetske države kojom upravljaju Sjedinjene Američke Države.

– Roditelji dece koja idu u ovu školu su vojnici i oni su učestvovali u masovnim ubistvima naše dece i bombardovanju severnog i južnog Vaziristana. Povrediti ih u njihovom skrovištu, to je najbolja osveta – naveo je Jar Vazir.

Avganistanci protiv masakra

Grupa "Avganistanski talibani" osudila je napad na školu u Pešavaru.

"Namerno ubijanje nevinih ljudi, dece i žena u suprotnosti su sa osnovama islama i taj kriterijum mora da razmotri svaka islamska partija i vlada", rekao je portparol grupe Zabihulah Mudžahid.

Grupa "Pakistanski talibani" odvojena je, ali sarađuje sa "Avganistanskim talibanima". Cilj obe grupe je zbacivanje vlada u zemljama u kojima deluju i uspostavljanje islamske države.

Novinar portala Dejli bist Sami Jusafzai insistirao je u razgovoru s Vazirom na tome da su deca nevina i da nije bilo potrebe napadati školu.

– A šta je sa našom decom? Ta deca tamo, ona su deca pakistanske vojske koju podržavaju SAD i pod čijim pokroviteljstvom ona bombarduje naše porodicei i decu. Ta deca su nevina zato što nose odela, kravate i košulje koje nose zapadnjaci, a naša deca koja nose islamističke šalvare se nikada nisu pojavljivala u medijima na zapadu – odgovorio je Vazir.

On je dodao da PPT ima dugu listu napada koje planira u Pakistanu, naročito u oblastima u kojima deluje američka vojska, a to su regioni uporišta nekadašnje Al Kaide.

Novinar iz Pešavara Akil Jusafzai rekao je da je ovaj napad veliki udarac na protivterorističku borbu pakistanske države.

– Ta škola nije bila samo za decu vojnih lica. Veći deo dece dolazi iz civilnih porodica, a najgore je to što su na mesto zločina mediji stigli pre bezbednosnih službi – dodao je Jusafzai.

On je naveo da je šestoro napadača pred školu došlo automobilom, koji su zapalili, i potom uleteli u školu. U napadu talibana na vojnu školu u Pešavaru poginula su najmanje 132 đaka. BBC javlja da je ukupno stradala 141 osoba, što uključuje vojnike i zaposlene u školi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here