EPA-EFE/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

Militanti pokreta Taliban (organizacija zabranjena u Rusiji) postavili su zastavu na avganistansko-tadžikistanskoj granici, izjavio je za Sputnjik izvor u administraciji Gorno-Badahšanske Autonomne oblasti Tadžikistana.

– Talibani, koji su 5. jula zauzeli granični prelaz avganistanskih vladinih trupa, postavili su danas zastavu na svojoj strani mosta preko reke Pandž koji povezuje dve države, nasuprot tadžikistanskog kontrolnog punkta Tem – objasnio je sagovornik agencije.

U noći 5. jula avganistanski graničari predali su svoj kontrolni punkt bez borbe, a 312 vojnika prešlo je most u susedni Tadžikistan.

U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.

Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here