Promo
Svetski umetnici na koncertu u Barseloni

Jedan od najlepših mladih soprana današnjice Tamara Rađenović je premijerno predstavila spot za kompoziciju La rosa i el souce. Spot je izašao neposredno pred koncert koji je sinoć, 20. decembra održan u čuvenoj katedrali Basilica Santa Maria del Mar u Barseloni, gde je Tamara Rađenović nastupila među osam svetskih umetnika na spektakularnom Novogodišnjem koncertu u organizaciji Fondacije Monserat Kabalje.

Spot za kompoziciju La rosa i el souce

Pred publikom je kompozicija Carlosa Guastavina koja predstavlja biser južnoameričke muzike, a svoju punu lepotu zaokružuje visinama i dubinama Tamarinog lirskog soprana, uz pratnju Simfonijskog orkestra Makris i pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.
Spot je snimljen krajem leta na dve lokacije: Tvrđavi u Starom Baru, kao i, publici do sada nepoznatoj lokaciji nestvarne lepote, u blizini Nikšića.

Reditelj spota je Dejan Senić sa timom Stone Production, aranžman je uradio Bojan Mladenović, snimatelj zvuka Miloš Marinković, producent zvuka Marko Kovač. Eksluzivni potpis na reviziju zvuka stavlja Karlos Kabalje, rođeni brat Monserat Kabalje.

Kao što je poznato Tamara Rađenović je završila Kraljevski muzički koledž u Londonu. Poslednja je učenica Monserat Kabalje, a posle smrti velike dive saradnja i konekcija sa porodicom Kabalje je nastavljena.

Tamara Rađenović- O spotu i kompoziciji La rosa i el souce

– Sećam se da sam prvi put otkrila ovu pesmu u biblioteci mog koledža pre četiri godine. Uvek sam tragala za pesmama koje su imale emotivnu, romantičnu melodiju, a koje nisu bile previše izvođene. I onda se desio momenat – u knjizi južnoameričke muzike pronašla sam ovaj dragulj. Još tada sam zamislila kako ću tu kompoziciju jednog dana snimiti sa orkestrom i eventualno napraviti spot u nestvarno lepoj prirodi Crne Gore.

Novogodišnji koncert Fondacije Monserat Kabalje

Sopran Tamara Rađenović je od strane Fondacije Monserat Kabalje pozvana među osam pevača iz celog sveta da nastupi na Novogodišnjem koncertu u Barseloni u čuvenoj katedrali Basilica Santa Maria del Mar. Sinoćni koncert u organizaciji Fondacije čuvene dive bio je prvi u nizu takvih događaja.

U prepunoj katedrali, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, publika je dvominutnim stojećim ovacijama ispratila svetske umetnike koji su priredili spektakularni koncert za pamćenje.

Koncert je otvorio planetarno poznati italijanski pevač i veliki prijatelj pokojne dive Monserat Kabalje Al Bano čiji kultni hit Felićita znaju generacije. Njemu se pridružio i poznati španski kantautor Pep Sala. Poznato je da je čuvena španska diva imala izlete u pop muziku sa Fredijem Merkjurijem. Na koncertu su nastupili operski pevači pobednici takmičenja čuvene dive: Levi Sekgapane, Katerina Tretjatkova, Džordi Galan, Karolina Fajardo, Amina Edris, Pene Pati, Viktor Jimenez, pijanista Josef Buforn, a sa posebnom emocijom je najavljena kao poslednja studenkinja sa kojom je operska diva Monserat Kabalje radila i videla je kao svoju naslednicu naša Tamara Rađenović.

Tamara je otpevala Ave Maria ariju Desdemone iz Verdijeve opere Otelo. Divan lirski sopran i performans naše mlade dive je oduševio sofisticiranu špansku pubiliku, među kojima je bilo poznatih imena iz sveta opere kao i kulturnog života Barselone, istaknutih muzičkih kritičara i uglednih ličnosti kao i veliki broj ljubitelja i poštovalaca klasike.

U drugom pojavljivanju Tamara je u duetu sa poznatim tenorom Levijem Sekgapaneom otpevala pesmu Silent Night. Barselonska publika je ostala bez daha kada su jednu strofu otpevali na čistom katalonskom. To je izazvalo salve aplauza i suze u očima, jer su se umetnici potrudili da publici prirede ovakvo iznenađenje.

Za kraj koncerta svi izvođači su izveli na bis pesmu White Christmass koja je simbolično najavila neka bolja vremena za sve nas.

Tamara Rađenović, biografija

Glas mladog soprana Tamare Rađenović zadivio je opersku legendu Monserat Kabalje, a Tamara je imala samo 19 godina kada joj je čuvena diva dala priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.

Ova 26-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre tri godine je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu. Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.
Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji… Tamara je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine.

2021. godine održala je koncerte i pred domaćom publikom – u aprilu je nastupila sa baritonom Davidom Bižićem u Kolarčevoj zadužbini na koncertu Amore per sempre, pa potom ponovo u septembru, takođe na Kolarcu i u novosadskoj Sinagogi sa Simfonijskim orkestrom Makris i pod dirigentskom palicom Predraga Goste na koncertu Najveći hitovi klasike i Holivuda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here