Ostrvo Sokotra krije mnoge zanimljivosti. Osim što su stanovnici veoma neiskvareni i spremni da strancu pruže gostoprimstvo i s njim podele sve što imaju, na ovom ostrvu rastu i zanimljive i neobične biljke. Sve na ovom ostrvu je nesvakidašnje.

Drvo zmajeve krvi je simbol Sokotre jer raste samo na ovom ostrvu. Ovo drvo je neobičnog izgleda kao otvoren kišobran naglavce, a ime je dobilo zato što gde god da se zaseče kora, curi smola jarkocrvene boje. Žitelji Sokotre i danas koriste ovu smolu u mnogobrojnim obredima, ali im ona služi i kao lek za sve bolesti, od ispiranja usta, lečenja reumatizma, do stomačnih tegoba i čireva. Ova smola bila je tražena posebno u zemljama oko Sredozemlja kao sredstvo za bojenje tekstila, ali i lak. Tako su italijanski graditeljli violina iz 18. veka smolu drveta zmajske krvi upotrebljavali kao završni premaz na svojim instrumentima.

Ništa manje neobična biljka je i pustinjska ruža koja može da poraste i do tri metra. Ruža se okiti mnoštvom cvetova po okončanju monsunskih kiša, kad se čitava područja gde raste ova biljka ogrne ruđžičastim laticama. Ova ruža prepoznaje se po deblu neobičnog oblika, koje podseća na slonovsku nogu. Pustinjska ruža više liči na neko neobično biće koje raste iz kamena i krša.

Veruje se da su drevni Egipćani još pre četiri hiljade godina, lađama stizali na Sokotru zbog tamjana koji ovde raste. Za pripadnike ove drvene civilizacije tamjan je bio vredniji od zlata jer se obavezno stavljao u grobnice. Verovalo se da tamjan pomaže preminulima da lakše stignu na “drugu stranu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here