pixabay.com
Ilustracija

Na darknetu zbog anonimnosti osim ilegalne trgovine buja i tržište prevara. Podzemlje interneta je mesto gde lopovi koriste taktiku i tehnologiju da bi izgradili lažne sajtove, prikupili i kopirali osetljive podatke i iskoristili nedovoljno oprezne ljude.

Ne zna se koliko je ljudi prevareno na darknetu! Razlog je prost, ukoliko želite da kupite moli (sintetička oblik ekstazija – droga), platite ga u bitkoinu ili nekoj drugoj kriptovaluti i posle ne dobijete pošiljku, malo je verovatno da ćete se uputiti u prvu policijsku stanicu da kažete da ste izigrani i pokradeni, takođe ako želite da nekog likvidirate date novac a zadatak se ne izvrši, sigurno nećete to prijaviti.

Ferbuara 2016. godine nekome sa korisničkim imenom “dogdadžgod” se dogodila slična situacija. Ako je sudeći po članku Džozefa Koksa za Vajs, ova osoba je posetila sajt koji navodno vode albanski gangsteri i tražila je ubicu. Sajt, Besa Mafia, je predočio da će likvidacija koštati 6.000 evra. Čovek ili žena je platio uslugu i rekao gde se meta kreće. Nakon nekog vremena, Besa mafija je kontaktirala naručioca i otkrila da je njihov ubica uhvaćen i da je u policijskom pritvoru, što odlaže posao. Grupa je tražila još 12.000 evra. U maju 2017. godine haker je objavio listu korisnika Besa mafije i otkrio da je sajt lažan. Dogdadžgod nikada nije dobio ono što je platio od Besa mafije, jer je to bila složena prevara osmišljena da iznudi novac potencijalnih klijenata.

Na darknetu postoji samo mali broj pravih ponuda usluga ubica, uglavnom su takvi oglasi samo bitkoin prevare. Dokaz za to je 51-godišnja Deani Mari Stinson iz Tampe na Floridi, koja je krajem aprila ove godine osuđena na šest i po godina zatvora zbog pokušaja da unajmi ubicu na mračnoj mreži da likvidira ženu njenog bivšeg dečka. Američki okružni sudija Stiven Meridej takođe je naredio ženi da odsluži još tri godine uslovnog uz stalni nadzor i da plati više od 12.000 dolara novčane kazne. Sudija je istakao da je bilo teško odrediti pravu kaznu za visokoobrazovanu poslovnu ženu, koju su tužioci opisali kao proračunatu i drsku u traženju nekoga ko bi ubio drugu ženu, piše “Tampa Bej Tajms”.

Stinsonova se u januaru izjasnila krivom po jednoj optužbi za naručivanje ubistva. Na suđenju je otkriveno da je Deani Mari posetila dark veb i tamo ugledala veb lokaciju na kojoj je pisalo da je ” ubistvo” koštalo minimum 5.000 dolara, “smrt snajperom” 20.000 dolara, a za prebijanje je moralo da se izdvoji 2.000 dolara. Uprkos zlokobnom marketingu, veb lokacija je bila prevara, čiji je cilj bio da otkrije nesumnjive potencijalne ubice. Ona to nije znala pa je poslala nekoliko postova na javnom forumu tražeći ubicu za “posao na Floridi”. Napravila je bitkoin transakcije u ukupnom iznosu od 12.307,61 dolara. Uključila je ime žrtve, adresu i fotografiju i istakla da posao treba da se završi tokom jula. FBI agenti su upozoreni na poruke. Intervjuisali su žrtvu i saznali da je njen muž ranije imao romantičnu vezu sa Stinsonom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here