K. Marković

Više od 2.500 izvođača, predstavnika čak 40 različitih migrantskih zajednica iz Viktorije, učestvovalo je u subotu na 38. tradiconalnom Multikulturalnom festivalu Pako fest u zapadnom Džilongu.

Desetine hiljade ljudi iz različitih društvenih, kulturnih i etničkih organizacija, među kojima i članovi srpske zajednice Džiloga, izašli su na popularnu Pakington ulicu, kako bi još jednom osetili atmosferu najvećeg multikulturalnog festivala u Viktoriji.

Pako fest simbolizuje multikulturalnu harmoniju koja vlada u Džilongu, ali i celoj Australiji, zbog čega je ovo jedna od najposećenih manifestacija u zemlji.

Od 11 sati prepodne, kad je festival otvoren svečanom multikulturalnom paradom, pa sve do večernjih sati, organizovan je specijalan zabavni program. Učestvovali su predstavnici društvenih organizacija, škola, malih biznisa, poznati glumci, pevači, zabavljači…
Lepota srpska!

Kao i prethodnih 37 godina, draž i ovogodišnjem festivalu dali su predstavnici etničkih zajednica. Nikad brojniji kao ove godine, predstavnici srpske zajednice potrudili su se da svojim  komšijama i prijateljima pokažu deo naše kulturne tradicije, nacionalne nošnje i nacionalne igre, ali i poznate srpske kulinarske specijalitete. Na manifestaciji su učestvovali lokalni članovi Omladinskog parohijskog kluba “Branko Radičević” iz Džilonga, a prvi put kao “pojačanje” došli su i čalnovi “Benđo Akademije” iz Melburna.

Mladi iz naše zajednice dobijali su duge aplauze, ali i ovacije dok su prolazili Pakington ulicom, predstavljajući se predivnim narodnim pesmama i još lepšim narodnim nošnjama u kojima su došli na festival.

Dok su prolazili pored štandova, na kojima je bila prisutna lokalna srpska zajednica, mnogi od naših zemljaka nisu mogli da odole pa su iz svog glasa sa srpskom decom pevali “Tamo daleko”, “Hajde Jano” i druge poznate srpske pesme.

Zapevao i sveštenik

Od osnivanja festivala lokalna srpska zajednica iz Džilonga uzima redovno učešće, pa je tako i ove godine imala svoja dva štanda sa srpskim jelima i poslasticama. Na štandu crkve Sveti Nikola pekli su se ćevapi i prodavale sarme i druga jela. Sa parohijanima bio je i lokalni sveštenik Petar Božić koji je pomagao oko roštilja, ali ni on nije mogao da odoli i zapeva sa srpskom omladinom dok je prolazila ulicama zapadnog Džilonga.

U neposrednoj blizini bila je gužva i ispred štanda Omladinskog parohijskog kluba “Branko Radičević”. Ponovo se radilo da se sakupe sredstva za rad kluba i njihove folklorne grupe, koja se tokom popodneva predstavila srpskim narodnim igrama na jednoj od šest pozornica.

Tokom popodneva zapažene nastupe imale su folklorne grupe “Branko Radičević” i “Benđo Akademije”, koji su zaslužili ovacije prisutnih gostiju.

Šarenilo ulice Pakington

Celom dužinom Pakington ulice širili su se zvuci raznovrsne muzike, mirisi nacionalnih jela, žagor dece, aplauzi posetilaca koji su nagrađivali mnogobrojne učesnike dok su izvodili zanimljive programe.

Na gotovo 90 štandova posetioci su mogli da probaju jela iz svakog kutka planete, od indijskih jela, turskih peciva, našeg roštilja i sarmi, krofni, slovenačkih štrudli sa makom, makedonskih ćevapa i pita, francuskih poslastica i još puno toga. Jednostavnije rečeno, sve što bi čovek mogao da poželi, imao je priliku da proba prošle subote u Pakington ulici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here