pixabay.com

Ako u celosti sredstva podsticaja ne završe kod poljoprivrednika, smatraću da nisam uspešna ministarka, rekla je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je za Tanjug rekla da će sistem eAgrar biti uveden u prvom tromesečju 2023. te da uz bolju edukaciju poljoprivrednika očekuje bar duplo više projekata koji će iskoristiti subvencije.

Najavila je ubrzavanje administracije koja odobrava subvencije i podsticaje kako bi umesto sadašnji i godinu i po do dve čekanja na isplatu, ona bila brža u istoj kalendarskoj godini.

Istakla je da ministarstvo radi ubrzane isplate te da očekuje da se sredstva podsticaja neće prenositi u 2023. godinu.

Ministarka je istakla da je Vlada Srbije juče povećala količinu otkupljenog kukuruza na 26,6 hiljada tona, za pomoć proizvodjačima mleka.

Navela je da je ministarstvo uputilo ministarstvu finansija predlog da budu ukinute carine na uvoz tovne prasadi i junadi u 2023. godini.

Ocenila je da je to dobra mera koja ne košta malo jer će, ako bude prihvaćena, umanjiti budžetske prihode za više od 900 miliona dinara.

– Nadamo se da će Ministarstvo finansija imati sluha – rekla je ona.

Ministarka je najavila da će 2023. godina biti posvećena edukaciji poljoprivrednika kako bi lakše i efikasnije konkurisali za sredstva podrške, kao i ubrzavanju poljoprivredne administracije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here