Tarifnik državnih lekara: 150 € epidural, do 2.000 € kuk

0

A. Čukić
Različiti lekari imaju različite tarife
 

– Trebalo bi da se porodim krajem ovog meseca. Želim prirodni porođaj u epiduralnoj anesteziji. Prilikom poslednjeg pregleda na klinici, prišao nam je anesteziolog, čije ime neću sada da otkrivam, i poručio da će nas, ukoliko želimo da on dođe i tokom porođaja da mi anesteziju, to zadovoljstvo koštati 150 evra. Takvo njegovo ponašanje me je preplašilo, jer sada, pošto mu nisam tada dala novac, ne mogu da budem sigurna da ću epidural dobiti u času kada mi bude bio neophodan – ispričala je za "Alo" buduća majka.

Prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, u čijem sastavu je i to porodilište, apelovao je na trudnicu da ne daje mito lekaru i da prijavi čitav slučaj upravi KCS ili lično njemu!

A da je korupcija "neuništiv korov" srpskog zdravstva, bez obzira na to ko je aktuelni ministar, pokazuje postojanje "tarifnika" za operacije do kojih se teško dolazi, odnosno za koje se čeka i po nekoliko godina – ugradnja veštačkog kuka, operacija kolena, katarakte…

– Zaobilaženje liste čekanja na operaciju kuka, na primer, pacijenta košta od 500 do 2.000 evra, u zavisnosti od lekara i zdravstvene ustanove u kojoj se izvodi. Koleno od 500 do 800 evra, anesteziolog na porođaju 150 evra, carski rez 1.000 evra, dok za vaginalni porođaj trebalo bi izdvojiti 500 evra na ruke lekaru. Cene ostalih intervencija kreću se od procene samog lekara, od 200 do 900 evra po intervenciji. Samo da podsetim, davanje i primanje mita je krivično delo – kaže izvor iz jedne od najvećih srpskih klinika.

Sa druge strane, te informacije nisu nepoznate prof. dr Miljku Ristiću, koji objašnjava da ne postoji tajni dogovor lekara o cenama intervencija koje im pacijenti plaćaju na ruke.

– Da se razumemo, svaki takav slučaj korupcije je pojedinačni i zato su sume koje lekari traže neujednačene za istu intervenciju. Sve to mora najstrože da se sankcioniše! Jer to nije organizovana korupcija, već čin pojedinca. Ne sme da bude nikakvih olakšavajućih okolnosti za takve lekare – kaže Ristić za "Alo!".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here