EPA/Georgi Licovski

Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije (TAS) saopštilo je danas da je od kolega iz Grčke dobilo informacije o tome da im je obećano da će rok za povraćaj novca za zamenske vaučere, ipak, biti produžen.

TAS je u saopštenju naveo i da niko ne raspolaže podacima o ukupnoj sumi novca koja se nalazi “zarobljena” u Grčkoj, a da se procene kreću od 25 miliona evra do čak 50 miliona evra.

Udruženje je navelo i da naše turističke agencije većinom nemaju ugovore sa grčkim turističkim agencijama, već direktno sa hotelima i vlasnicima privatnog smeštaja.

“I hoteli i vlasnici privatnog smeštaja, odbijaju da vrate novac našim turističkim agencijama, jer ga i nemaju”, navodi TAS.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je ranije danas da je od svog grčkog kolege dobila informaciju da njihova uredba o zamenskim putovanjima neće biti produžena.

Gotovo sve zemlje Evropske unije su scenario propasti sektora turističkih agencija sprečile; turističke agencije su dobile bespovratnu pomoć, kredite za održavanje likvidnosti koji su odobravani u roku od 48 sati (kod nas ni posle 18 meseci rada Fond za razvoj nije završio svoj posao po ovom pitanju), otpis svih poreza i svih doprinosa, i na kraju i produženje roka za povrat novca partnerima u inostranstvu i putnicima. Od svega pobrojanog, naša zemlja nije primenila ni jednu ovakvu meru, navodi TAS.

Na upozorenja da će se zatvoriti veliki broj agencija (do sada zatvoreno ili stavljeno u fazu mirovanja preko 740 turističkih agencija), da će doći do velikog otpuštanja radnika (do sada otpušteno preko 76% radnika u turističkim agencijama), i da će se pojaviti problem povrata novca našim građanima, niko nije pravovremeno reagovao.

Na pitanje ko će vratiti novac građanima ako agencija bankrotira, odgovor je uvek isti: “organizatori turističkih putovanja po zakonu moraju imati polisu osiguranja, te će se iz te sume moći naplatiti oštećeni putnici.” Osiguravajuća društva NEĆE isplatiti ništa po postojećim polisama, jer imaju klauzulu izuzeća u slučaju vanredne situacije, kakva je situacija sa pandemijom Covid-19. Tome u prilog ide i trenutna situacija sa 8 organizatora turističkih putovanja koji su već proglasili bankrot, dodaje TAS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here