Tanjug/AP
Hitna pomoć i policija na mestu tragedije

Petoro dece je poginulo, a četvoro je u bolnici, od kojih troje u kritičnom stanju, posle nezapamćene tragedije koja se odigrala u Osnovnoj školi “Kresthil” u Devonportu, na severozapadu Tasmanije.

Grupa učenika petog i šestog razreda pala je sa visine od oko deset metara, pošto je vetar podigao u vazduh dečji zamak za skakanje, tokom proslave kojom je obeležavan kraj školske godine.

Nesreća se dogodila u četvrtak oko 10 sati ujutro, za vreme “Velikog dana u školi”, koji se održavao umesto uobičajenog piknika na kraju godine.

Ekipe hitne pomoći i policije koje su u najkraćem roku došle na lice mesta samo su mogle da konstatuju smrt dvoje učenika, više od deset ih je ambulantnim helikopterima prebačeno u nekoliko različitih bolnica.

Tokom popodneva je stigla tužna vest da je još dvoje dece preminulo od posledica zadobijenih povreda, a uveče je javljeno da je još jedno dete podleglo povredama.
– Trebalo je da danas ova deca proslave poslednji dan škole, a umesto toga sada svi žalimo što ih više nema – izjavio je komesar Policije Tasmanije Daren Hajn, izjavljujući saučešće porodicama, učenicima i nastavnicima.

Koliko je prizor bio potresan jasno je na osnovu šoka i suza na licima pripadnika policije koji su prvi stigli na lice mesta. Neki od njih su nakon što su helikopteri odvezli povređenu decu, u neverici posedali po zemlji i pokušavali da uteše i umire jedni druge.

U Ministarstvu obrazovanja Tasmanije svesni su da je trauma još veća kod ostalih učenika i njihovih nastavnika, pred čijim očima se tragedija dogodila.

– Hitno koordiniramo sve moguće načine za podršku đacima, porodicama i nastavnicama, kojom će rukovoditi vrhunski psiholozi, posebno obučeni za traumatične situacije. Danas se dogodila tragedija i ne postoje reči koje mogu ublažiti bol i tugu porodica koje su pogođene ovom nesrećom – rekao je sekretar Ministarstva obrazovanja Tim Bulard.

Policija je otvorila istragu o ovoj nesreći i više detalja za sada nije poznato. Pitanje koje se najčešće postavlja je čime je zamak za skakanje bio pričvršćen za zemlju kada je vetar uspeo da ga toliko podigne u vazduh.

Očevici kažu da je dan bio miran i sunčan, a da je jak vetar iznenada počeo da duva. Iako se navodi da je zamak podigao jak udar vetra, iz Biroa za meteorologiju kažu da je u vreme nesreće na lokalnom aerodoromu zabeležen najjači vetar od oko 22 kilometra na sat, što nije neuobičajeno za ovaj deo Tasmanije i ne smatra se izuzetno jakim vetrom.

– Vetar od 22 kilometra na sat se smatra prilično slabim. Dan ranije smo imali jake vetrove, ali u četvrtak nije zabeleženo ništa tako strašno. Na žalost, kakav god da je bio, ovaj vetar je imao strašne posledice – rekla je Ana Forest iz Biroa za meteorologiju.

Morison otkazao posetu

Premijer Australije Skot Morison opisao je nesreću na Tasmaniji kao “nezamislivo srceparajuću”.
– Događaji koji su se desili danas u Devonportu na Tasmaniji su jako potresni. Dan koji je trebalo da bde zabava za decu i njihove roditelje pretvorio se strašnu tragediju. Naročito u ovo doba godine to slama srce – rekao je savezni premijer, koji je tokom dana razgovarao telefonom s premijerom Tasmanije Piterom Gatvinom.
Morison je u petak trebalo da putuje na Tasmaniju, ali je u znak poštovanja prema deci, roditeljima i široj zajednici odlučio da otkaže posetu.

Kobni zamak za skakanje

Nesreće sa naduvanim zamkovima za skakanje nisu uobičajene, ali su se ipak dešavala u svetu. U Kini je 2019. godine u sličnim okolnostima poginulo dvoje dece, a 20 osoba je povređeno kada je vetar takođe podigao zamak u vazduh.
Godinu dana ranije u Velikoj Britaniji zamak je eksplodirao na plaži i tom prilikom je nastradalo jedno dete. U ovoj zemlji je takođe zabeležena smrt sedmogodišnjeg deteta kada je na jednom vašaru vetar oduvao zamak. Zbog ove nesreće dvojica radnika su osuđena za ubistvo iz nehata, jer je utvrđeno da je do nesreće doveo njihov nemar.
Međutim, nikada se nije dogodilo da nastrada čak petoro dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here