Instagram

Jedni ulažu u nekretnine, drugi sakupljaju umetnine, a dame dubokog džepa koje teraju modu investiraju u Hermes Birkin torbe. Kaže se da ko nema birkinicu u garderoberu nije uspeo u životu.

Nije tajna da je ovaj model tašne san većine žena, ali i muškaraca. Birkinica je godinama unazad ista. Njen oblik se ne menja, već se samo menjaju boja ili materijal od koga je izrađena. Šoping asistenti na internetu obelodanili su da često za svoje bogate kupce “idu u lov” na birkinice koje mogu da koštaju kao vila na moru. Slavni jutjuber i internet zvezda Džefri Star je svojevremeno pokazao svetu svoj garderober.

Mnogi su ostali u šoku kada su videli da Džefri s razlogom ima vrata od sefa na ulazu u orman. Ona se otključavaju pomoću otiska prstiju ili skeniranjem zenice. U svom modnom carstvu Džefri ima i dve Hermes Niloticus Crocodile Himalaia Birkin torbe, od kojih je jedna vredna oko 379.200 dolara.

Dok je većini neshvatljivo zbog čega bi neko izdvojio malo bogatstvo za komad asesoara, lepotice koje za sebe kažu da su “pametni investitori” objašnjavaju da ovim Hermesovim tašnama cena s godinama samo raste. Dokaz za to je nedavno prodat Hermes Niloticus Crocodile Himalaia 35 stariji model na aukciji Kristija u Londonu. Anonimni kupac je pazario ovu tašnu za 165.000 dolara, iako je njena prvobitna procena bila između 50.000 i 70.000.

Dijamanti i platina

Najskupji model Hermes Birkin torbe je delo japanskog umetnika Ginza Tanake. Hermes Birkin Bag by Ginza Tanaka košta skoro dva miliona dolara. Ukrašena je dijamantima i izrađena je od platine. Nešto jeftiniji je model od roze zlata i dijamanata. Mnogi s razlogom smatraju da je ovim tašnama mesto u sefu a ne u garderoberu.

Kraljica asesoara

Jamie Chua je dama čije ime je sinonim za Birkin torbe. Ova nekadašnja stjuardesa, a današnja modna blogerka i influenserka ima milion pratilaca samo na Instagramu i pozamašnu kolekciju Hermesovih tašni. Kupuje ih više od decenije i smatra se da poseduje oko 200 modela, pa otuda i nadimak “kraljica Birkina”.