Tasovac troši kao pet ministara?

0

Ministar kulture Ivan Tasovac

Vučić, koji se upravo sa članovima Vlade dogovara o restriktivnom budžetu za 2015. godinu, otvoreno je priznao da ne postoji razumevanje svih ministarstava za zahtev da se smanje nepotrebni troškovi.

 

– Video sam da su se neka ministarstva pretvorila u Top travel ili neke druge turističke agencije. Samo putuju po svetu, a ja pojma nemam kakav je rezultat tih putovanja. Uveren sam da će to biti smanjeno u narednom periodu, kao što smo uspeli sa vozilima – izjavio je premijer.

 

Ova kritika direktno se odnosi na milione koje su ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara do sada potrošili na službena putovanja u inostranstvo, a o kojima je Alo! pisao pre šest dana. U tim troškovima prednjači Ministarstvo kulture i informisanja, koje je od maja ove godine skrckalo čak 3.579.330 dinara, koliko i četiri ili pet drugih ministarstava tokom celog dosadašnjeg mandata!

 

Ministar Ivan Tasovac potrošio je 1.427.367, a njegovi najbliži saradnici 2.151.963 dinara na putovanja po Americi, Kini, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Tasovac je na račun Vlade Srbije dva puta "skoknuo" preko bare – prvi put na debatu u Ujedinjenim nacijama (od 4. do 7. maja), a drugi put na turneju Beogradske filharmonije (od 4. do 11. oktobra). Bez obzira na to što je na jesenjem putovanju u SAD pratio Filharmoniju, koju je vodio pre ministrovanja, Tasovac je ove troškove uredno naplatio iz kase Vlade Srbije, i to 443.622 dinara za avionske karte i 589,50 dolara za dnevnice, navodi Alo.

 

Iako je situacija nešto povoljnija kod drugih ministara koji su nam omogućili uvid u ove troškove, koliko je rasipništvo u Vladi teško je proceniti jer čak deset ministarstva i dalje krije te podatke od javnosti. Odgovore na pitanja, ni posle mesec dana, Alo nije dobio od ministarstava finansija, privrede, policije, spoljnih poslova, prosvete, energetike, odbrane, zdravlja, rada i Ministarstva zaduženog za EU.

 

Ministarstvo – ukupni troškovi

kultura: 3.579.330
saobraćaj: 1.608.873
trgovina: 787.009
pravda: 625.496
državna uprava 320.731
sport: 583.972 (bez ministra) ?
poljoprivreda: 484.616 (bez ministra)
vanredne situacije: 0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here