Tehnologija gorivnih ćelija je bliža nego što mislite

0

Iako koncept FCV sa pogonom na gorivne ćelije stiže tek 2015. godine, ova tehnolgija je već u upotrebi
 

Iako ćemo morati da sačekamo 2015. godinu pre nego što sednemo za upravljač Tojotinog automobila sa pogonom na gorivne ćelije, predstavljenog 2013. godine na Sajmu automobila u Tokiju kao FCV koncept, japanski proizvođač već testira ovu tehnologiju.

Gorivne ćelije snage 1,11 megavata su postavljanje u centralu Tojotinog prodavca vozila u Los Anđelesu, kako bi proizvele jeftinu električnu energiju sa manjim emisijama ugljen-dioksida.

One koriste membranu za razmenu protona (PEM), što je u osnovi ista tehnologija koja će se ugrađivati u budući Toyotin serijski automobil.

Prema izjavi kompanije, jedna od osnovnih prednosti sistema sa ovom membranom je jednostavno uključivanje i isključivanje.

Osim što je pogodna za upotrebu u vozilima, Tojota veruje da ova pouzdana tehnologija može da garantuje „brzu isporuku energije u prodajnim salonima u periodima kada je velika tražnja za takvim resursima“.

 

Tojota FCV koncept predstavljen je 2013. godine na Sajmu automobila u Tokiju
 

Ideja je stoga bila da se tehnologija prilagodi takvim zahtevima, pa je ova nova jedinica sa gorivnim ćelijama sposobna da isporuči polovinu potrebne snage za šest zgrada u Los Anđelesu, tokom letnjih meseci kada je tražnja najveća.

„Većina drugih tehnologija gorivnih ćelija mora neprekidno da radi kako bi obezbedila snagu“; objašnjava Mark Jamamuči, menadžer programa održivog razvoja. „Ovaj projekat je jedinstven i pomoći njega možemo da ispitamo karakteristike PEM tehnologije“.

Ovo je najveća instalacija tog tipa na svetu, a Tojota tvrdi da njen stacionarni generator sa gorivnim ćelijama može da proizvede dovoljno snage za napajanje 765 prosečnih američkih domaćinstava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here