Youtube/Digital Trends
Knightscop

Kako bi svet postao bezbednije mesto, naučnici američke kompanije ” Knightscop” su proizveli samosvesnog robota čuvara po imenu K5. Robot je izrađen da bi patrolirao i obezbedio škole, parkinge, tržne centre i kompanije. K5 je visok metar i po, težak 130 kilograma i izgledom podseća na pingvina.

Pomoću senzora i algoritama šparta samostalno, maksimalna brzina kojom se kreće je skoro 30 kilometara na sat, pa retko šta može da mu promakne. Može da zaobiđe ljude i objekte u gužvi i na otvorenom, da detektuje tablice, prati vozilo i šeta noću po mestima gde je nadzor potreban. Sve nepravilnosti i sumnjive situacije K5 uredno prijavljuje vlasniku na laptop ili mobilni telefon. Snimak ostaje u memoriji robota pa može da se pregleda više puta.

Južna Koreja je sinonim za tehnologiju i robotiku. U zatvoru u Seulu se pre nekoliko godina oprobao prvi robot stražar na svetu. Opremljen je 3D kamerom, mikrofonom i napravljen je tako da može da prepozna obrasce ponašanja ljudi. Podseća na mešavinu zamboni mašine za čišćenje ledenih hala i robota iz naučnofantastičnih filmova. Ukoliko su zatvorenici nemirni, robot može da prenese poruke stražara putem mikrofona, a pošto u svakom trenutku snima, čuvar može da reaguje na vreme. Zasad robot čuvar patrolira i ne može fizički da se obračunava sa zatvorenicima ali naučnici žele da ga osposobe da u budućnosti vrši pretres. Jedan robot čuvar košta 880.000 evra.

Sutra – Tehnološka revolucija zahvatila Srbiju (4): Mehanički hirurg