FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA/ nr
SRBIJA ČUVA SEĆANJE NA JUNAKE: Ministar Zoran Đorđević na svečanosti

U spomen-kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu u sredu je održana centralna državna ceremonija obeležavanja 106. godišnjice od prve srpske i savezničke pobede u Velikom ratu. Na spomen-kosturnicu vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradova Loznice i Šapca, opštine Krupanj, Mačvanskog okruga, ambasada Slovačke, Austrije i Mađarske, kao i predstavnici brojnih udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

– Tekeriš je postao i ostao simbol svega dobrog što su nam strateška opredeljenost i politička tradicija srpske države ostavili u nasleđe kao vrednosti koje uvek iznova moraju biti dostizane, baš kao što su se, mnogo puta u svojoj istoriji, srpski narod i država morali uvek iznova boriti i izboriti za svoju nezavisnost i samostalnost – rekao je Đorđević i istakao da je “visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu omogućila da na Ceru savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja”.

Inače, Cerska bitka bila je prva pobeda saveznika u Velikom ratu. U njoj je iz redova srpske vojske izbačeno 16.000 vojnika, a iz austrougarskih 26.000. Spomenik u Tekerišu podignut je na mestu gde su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke. Centralnu državnu ceremoniju organizovali su Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Grad Loznica i loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”.