Lična arhiva
Radomir ne ustaje iz postolje

Siromašna četvoročlana porodica Zarić iz Trnjaka kraj Bijeljine nije mogla ni da nasluti koliko će se samo obradovati pred praznike. Da se uprkos svemu što ih je snašlo raduju i makar malo skrenu misli sa bolesti, zasluga za to ovog puta pripala je našoj dugogodišnjoj čitateljki Dušanki Krneti iz Štutgarta u Nemačkoj, rodom iz Crne Gore, koja je sa svojim bližnjima (sinovima) ni manje ni više Zarićima poklonila tele, ali i prase da ga podgoje kako bi imali dovoljno mesa za predstojeću zimu.

– Još ne možemo da verujemo da smo dobili tele, kao ni prase. Mnogo smo srećni, posebno jer nismo mogli ni da sanjamo da će nam neko od dobrotvora pokloniti stoku koja nama mnogo znači. Malo je reći hvala ovim divnim ljudima iz Nemačke na ukazanoj podršci i pomoći. Sa jedne strane smo prijatno iznenađeni, a sa druge strane neizmerno zahvalni što su mislili na nas i odlučili da baš nama pomognu. Dobra Dušanka nas pritom svako malo zove i bodri da izdržimo, znajući kakva je situacija sa tatom, a to za nas nema cenu. Nadamo se da će dobri Gospod nagraditi njenu dobrotu. Moramo reći da su ove životinje za nas dragocene. Ne može se večito živeti od tuđe milostinje. Moramo živeti nekako od sopstvenog rada i truda. I zato je ovo tele koje ćemo lepo paziti i od koga ćemo moći da živimo za nas spas – ističe mladi Radenko Zarić.

Istina, ni mlađani Radenko, kao ni njegov otac i majka ne zaboravlja koliko su im dobri ljudi iz dijaspore, ali i Srbije pomogli i zahvaljujući čemu nisu u dugovima do guše, imaju ogrev, lekove i ne kubure sa hranom, na čemu je beskrajno zahvalan. Njegov otac Radomir (51) težak je srčani bolesnik koji zbog zdravstvenog stanja ne može da radi i privređuje. On sa suprugom Draganom (39), ćerkom Marijom (11) i sinom Radenkom (12) živi u jednom sobičku nedovršene kuće. Marija je obolela od cerebralne paralize, slabo je pokretna, a njena majka Dragana je psihički bolesnik. Lekovi su im svima neophodni.

Oduševljeni poklonom: Radenko i Dragana Zarić

Oboje su nesposobni za rad, žive od tuđe nege i socijalne pomoći koja iznosi oko 90 evra. Istina, Radomir je do pre deset godina svoju porodicu izdržavao radom u preduzeću, ali je ono bankrotiralo. Posle toga je nadničio, ali kad je srce popustilo više nije bio sposoban za bilo kakav rad. Zbog bede, supruga Dragana je, u međuvremenu, psihički obolela. Žive u kući koju je podigao još Radomirov otac, a samo je jedna prostorija osposobljena za stanovanje. I sve dok se nisu ozbiljno razboleli Zarići nisu tražili pomoć, međutim, kada je bolest uzela maha i dovela u pitanje opstanak cele porodice, više nisu imali kud. Plemeniti zemljaci širom sveta, među kojima i sunarodnici, mnogo puta su im pomogli kada su bili na ivici svake snage i spasli ih, pokazujući time, po ko zna koji put, da za dobrotu ne postoje nikakve prepreke, što je za svako poštovanje i divljenje.

Radomir nije dobro

– Nažalost, Radomirovo stanje nekako sve ide nagore. Pojavila se i voda na plućima. Bio je u bolnici, ali su ga otpustili na kućno lečenje. Mora da nosi i pelene, pa nam je to dodatni izdatak. Ne znam šta bih vam rekla. Kola su nekako krenula nizbrdo i ne daju se zaustaviti. Moramo da budemo jaki i da se nadamo najboljem. Mnogo se zahvaljujemo ovim dobrim ljudima koji su nam već prethodno poslali pomoć, jer nam je svaka para, posebno u ovakvim trenucima, bila od velikog značaja – poručila je Dragana Zarić.

Porodica Zarić u mislima dobrih ljudi

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Zarić da ne brinu da li će imati dovoljno sredstava za lečenje oca Radomira čije se zdravstveno stanje pogoršava, mogu stupiti u kontakt sa njima putem adrese: Selo Trnjaci kod Bijeljine, 76310, Republika Srpska ili putem telefona na broj: +387 387 65 190 765 i dogovoriti se sa njima oko načina dostave pomoći. Kao uvek, i “Vesti” su na usluzi.