Telefonske govornice postaju hotspot za Wi-Fi

0

Govornice pregazilo vreme, ljudima treba internet
 

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio predstavio je plan kojim bi taj grad razvio najveću mrežu besplatnog interneta na javnim mestima. Gradske vlasti raspisale su konkurs za IT stručnjake, ne bi li izabrali najbolju ideju koja bi "veliku jabuku" prekrila besplatnim internetom.

 

Poznati simboli njujorških ulica, koji sa razvojem mobilne telefonije padaju u zaborav, tako bi mnogli da se pretvore u savremene čvorove besplatnog internet kakvi su potrebni 21. veku.

 

Međutim, piše Time, u pitanju nije nimalo nova ideja. Transformacija telefonskih govornica aktuelna je poslednjih nekoliko godina, ali nijedna konkretna ideja nije pretočena u delo. De Blasio sada predlaže da se na konkursu odaberu operateri koji bi mogli da prekriju Njujork besplatnim internetom, a novac koji bi uložili u uspostavljanje i servisiranje mreže bio bi im nadoknađen besplatnim oglasnim prostorom na stotinama govornicama.

 

"Drago nam je da vidimo kako je gradska administracija spremna da napravi tako hrabar potez u promovisanju svima dostupnog, besplatnog internet", izjavila je Dana Špigel, izvršna direktorka neprofitne organizacije NYCwireless. "Ako je ovo, bar u naznakama, ono što nas očekuje, veoma smo uzbuđeni njihovoj posvećenosti da donesu internet svima u našem gradu", dodala je ona.

 

U planu je da govornice zadrže i svoju osnovnu funkciju, kao i pružanje besplatnih poziva ka linijama za hitne slučajeve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here