Telekom će biti prodati radi popunjavanja rupa u budžetu

0

Fonet
Ekonomista Stojan Stamenković: Mislim da će ga sigurno prodati, ali ne zato da bi postao profitabilniji
 

– Mislim da će ga sigurno prodati. Ne zbog toga da bi postao profitabilniji, nego da bi država popunila rupe. Mislim da će taj novac ponovo otići u budžet", rekao je on u intervjuu za najnoviji broj mesečnika Magazin Biznis.

Telekom Srbije bi, prema rečima Stamenkovića, trebalo prodati, ali ne u celini, nego bi država trebalo da "zadrži neki paket".

"Telekom treba ipak da pređe pretežno u privatni sektor, iz tehnoloških razloga. Ako bi tu došao Dojče telekom to bi bila sjajna stvar", rekao je on i procenio da će strane investicije u Srbiju ove godine biti manje nego prošle.

"NBS je izašla sa novom metodologijom gde su u SDI ukalkulisali i reinvestiranu dobit. Naravno da to rasterećuje platni bilans, ali to nije nikakav novi tok. Kada se gleda samo novi priliv stranih investicija, on je manji nego prošle godine i iznosi oko 700 miliona evra", rekao je Stamenković, koji je član Saveta guvernera NBS.

Na pitanje koliko je Srbiji investicija potrebno i da li su važnije strane ili domaće, on je rekao da su domaće investicije važnije po svojoj veličini, ali da bi one funkcionisale moraju da postoje strane investicije koje će pokrenuti kooperante.

"Na primer, kao što je Fijat u Kragujevcu koji angažuje niz kooperanata. Njih ne bi bilo da nema Fijata", istakao je Stamenković.

Na pitanje kako vidi problem sa smanjenjem Fijatove proizvodnje u Srbiji poslednjih meseci, on je rekao da misli da ta fabrika ima problem sa tražnjom i da izvoz 10.000 vozila (fijat 500L) u Rusiju ne rešava ništa.

"Oni već sada imaju plan za manju proizvodnju u ovoj nego u prošloj godini. Oni su svoj vrhunac mesečni postigli negde u junu prošle godine i mislim da moraju da idu na formiranje nekog novog modela. Ovaj model je odigrao svoje. Drugi proizvođači nude vozila te kategorije po nižim cenama", rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here