Telekom krije podatke k’o zmija noge

0

Telekomove tužbe već 23 puta odbijene: Rodoljub Šabić
 

– Tužba Telekoma za mene nije nikakvo iznenađenje, ovo je možda 29. ili 30. koju podnose. U dosadašnja 23 okončana slučaja sve su im tužbe odbačene i ja sam siguran da će se to desiti i sa ovom – rekao je Šabić.

Poverenik je naložio Telekomu da odgovori na pitanja agencije Beta o angažovanju privatnih izvršitelja za naplatu dugova građana – koje kancelarije su angažovane, kako su predmeti podeljeni i koliko im je novca isplaćeno na ime predujma za pokretanje postupaka. Šabić je ocenio da je reč "o raspolaganju značajnim novcem i delovanju službe koja je još nova i u vezi s čijim počecima su otvoreni nizovi pitanja koji se tiču moguće korupcije".

 

On je kazao da se Telekom ubraja u firme koje "jako često pokušavaju da ponište akt poverenika", i ocenio da u tom preduzeću znaju da je tužba protiv rešenja "nedopušteno pravno sredstvo".
 

Tužilo i Tužilaštvo!

Republičko javno tužilaštvo po prvi put je 2011. tužilo jedno nezavisno regulatorno telo – Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. Tužilaštvo na ovaj način pokušava da zaštiti Viši sud, kome je poverenik naložio da dostavi originalne transkripte sa jednog suđenja.

Inače, Šabić ima mnogo iskustava sa državom koja se silno upinje da građanima uskrati pravo da znaju kako se upravlja njihovim novcem i imovinom, iako je to pravo Ustavom zagarantovano.

 

Jedan od svežih primera je objavljivanje manjeg dela ugovora o osnivanju Er Srbije posle silnih pritisaka javnosti. Na primer, država i dalje krije ugovor s Fijatom, a vlasti nisu prezale od tužbi protiv Šabića od prvog dana, pa ga je tako Jat svojevremeno tužio da bi se sakrio ugovor o kupovini Erbasovih aviona. Velimir Ilić je kao ministar tužio Šabića da bi sakrio ugovor o koncesiji za autoput Beograd-Požega. Tužio je i Direktorat za civilno vazduhoplovstvo da bi sakrio kolike plate primaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here