Vesti
Briga donatora nema granice: Kata Bašić sa Hidom Muratovićem

Kad smo je poslednji put posetili i uručili joj donaciju dobrih ljudi iz belog sveta, usamljena i teško bolesna starica Kata Bašić iz zabitog Svilanova na Goliji, koja je štićenica Humanitarnog mosta “Vesti” skoro pet godina, požalila nam se da je u velikoj nevolji. Njoj je “izgoreo” televizor koji su joj pre tri godine kupili naši čitaoci iz Australije.

– Slab je napon. Nekad jedva gori sijalica. A onda odjednom dođe jaka struja, pa je valjda zbog toga i puklo nešto u televizoru. Počeo je da gori, nema mu više popravke. Ni sama ne znam kako ću u ovoj samoći bez vesti i jutarnjeg programa – jadala nam se u decembru prošle godine ova starica.

Za nju je u samoći i hladnoći Golije, televizor prozor u svet. Kako kaže, on joj je saputnik koji razbija mučnu tišinu u usamljenoj svakodnevici.

Čim je čuo da je baka Kata u nevolji, odmah se javio naš saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović koji joj je poručio da ne brine jer će brzo dobiti novi televizor.

– Mislili smo da je posetimo uoči Božića, ali bio je veliki sneg, pa smo sačekali da se vreme prolepša i planinski putevi okopne. Kad su se stekli uslovi da se krene na Goliju, poneli smo i poklone za baka Katu. Osim televizora, dobila je i mnogo zimske garderobe, obuću, najneophodnije namirnice, sredstva za higijenu i najpotrebnije lekove, a od reportera “Vesti” još 100 evra. Po 50 evra poslali su joj naši čitaoci Raba Bauman iz Nemačke i Goran Bešević iz Švajcarske – priča poznati humanitarac Hido Muratović.

Mada se sneg s Golije polako povlači, ni terenskim vozilom ipak se nije moglo do baka Kate. Zbog toga smo, da televizor i druge poklone ne bismo nosili na leđima, u jednoj prodavnici u Belim Vodama podno planine pozajmili građevinska kolica kojima smo nekako stigli do baka Katine kuće. Mnogo se obradovala televizoru, ali donacijama Rabe Bauman i Gorana Beševića koje će joj, kako ističe, omogućiti da plati struju, a možda, ako zapne, dokupi i metar drva.

– Hvala Hidu, on je naša legenda. Hvala “Vestima”, hvala Rabi i Goranu, hvala svim dobrim ljudima koji mi pomažu da opstanem na opusteloj planini. Neka bog čuva moje dobrotvore – poručuje starica iz zabitog Svilanova.

Biće za kiriju

Vredna donacija uručena je i Bajri Suljević, samohranoj majci iz Novog Pazara, koja 26 godina sama, u podstanarskoj sobi i bez ikakvih primanja brine i teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti. Njima je donaciju od 70 evra poslao Srećko Teofilović iz Salcburga u Austriji, poznati dobrotvor koji je do sada pomogao mnogima u Srbiji, a posebno u ovom kraju.

– Hvala bogu, pa trenutno imamo dovoljno hrane i ogreva, a i struju smo platile, ali sve se to brzo potroši, pa će nam Srećkova donacija brzo zatrebati jer uskoro stiže sledeća kirija od 150 evra. Hvala mu do neba, nama je svaki dinar zlata vredan, da nije dobrih ljudi, kiriju ne bismo mogle da platimo, a verovatno bi nam i struju isključili. Bog neka čuva sve naše dobrotvore, sreća neka ih prati na svakom koraku – poručuje ova hrabra majka koja i sama ima ozbiljnih srčanih problema zbog kojih je jedno vreme bila i u bolnici.

Poziv donatorima

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.