Youtube/Rumoahepta7
Ruska vojska (Foto: Arhiva)

Kada je reč o modernom ratovanju svi misle na vojnike, tenkove i projektile. Ali, nedvosmisleno su važniji kamioni, piše CNN i navodi da je to Putinov problem.

Kako prenosi Jutarnji list, kamioni su potrebni za prevoz vojnika na prve linije fronta, za dopremanje neophodnih stvari za popravke tenkova, za isporuku projektila. Ukratko, svaka vojska koja zanemaruje kamione čini to na svoju štetu.

Ali, čini se da je upravo to problem s kojim se ruska vojska suočava tokom rata u Ukrajini, tvrde stručnjaci koji su za CNN analizirali slike s ratišta dok se ruske snage povlače iz područja u blizini Kijeva kako bi se usredsredile na Donbas.

Oni kažu da fotografije oštećenih ruskih kamiona pokazuju znakove logističkih problema Moskve i sugerišu da su ruski napori potkopani oslanjanjem na regrute, široko rasprostranjenom korupcijom i korišćenjem civilnih vozila. U prilog im ne idu ni ogromne udaljenosti koje moraju da prelaze da bi doneli na front sve što je potrebno.

– Oružje nije tenk, to je granata koju tenk ispaljuje. Ta granata putuje kamionom – ističe Trent Telinko, bivši revizor za kontrolu kvaliteta u Agenciji za upravljanje odbrambenim ugovorima Sjedinjenih Država. Hrana, gorivo, medicinske potrepštine, pa čak i sami vojnici zavise od kamionima, navodi Telinko koji kaže da ima razlog da veruje da Rusi imaju problem s dostavljanjem svega na linije fronta.

Telinko komentariše i jednu nedavnu fotografiju koja prikazuje oštećenje guma na kamionu koji nosi višemilionski protivvazdušni sistav “Pancir S1”. Kaže da je taj problem uobičajen kada su gume slabo naduvane kako bi se bolje nosile s uslovima blata s kojima se ruske snage trenutno suočavaju.

– Budući da se radi o vrlo skupom komadu opreme, očekivao bih da će njegovo održavanje biti prvoklasno. Ipak, njegove gume su se raspadale samo nekoliko sedmica nakon rata – govori Telinko koji se dugi niz godina specijalizovao za probleme održavanja u floti kamiona američke vojske.

On navodi i da pretpostavlja da je ceo ruski vozni park bio tretiran na sličan način, odnosno, da nije bio redovito održavan.

U tekstu se navodi i niz podataka o kvarovima ruskih kamiona, a i najvši američki vojni zvaničnici pominjali su greške koje je Rusija napravila u logistici.

2 COMMENTS

  1. Logistika se može dostaviti i transportnom avijacijom. Mi 8 u pratnji oklopnika i kamova može da dostavi sve za Tili čas. Potrebno je uvesti novine u rusku vojsku. Jedna od tih je vazdušna logistika. Brza i efikasna. Za to vreme su 35 i s 500 pokriva celo nebo. Jeli to problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here