Teodosijev brat drži fabriku sveća?

0

 

U Zemunu prodaje vino i rakiju?: Vladika Teodosije

U tom kontekstu, pominju se kuća u beogradskoj opštini Zemun u Prvomajskoj ulici, ali i porodična radionica za izradu dečanskih sveća u selu Gorjani kod Užica, koju vodi Dejan Šibalić, rođeni brat vladike Teodosija.
  

Prema informacijama koje su došle i do "Vesti", kuća u Zemunu bila je u vlasništvu roditelja dečanskog monaha Andreja Sajca. Kuću je navodno otkupio manastir Dečani pre desetak godina, a potom i drugu u istom dvorištu od suvlasnika Sajcovih, s tim što je tom čoveku dopušteno da doživotno ostane u jednom delu, ali da brine o celokupnom objektu kad u njemu niko od dečanskih monaha ne boravi. Nije, međutim, poznato da li se čitava kuća u beogradskim katastarskim zemljišnim knjigama vodi na manastir Dečani ili samo jedan njen deo. Postoje, naime, sumnje da je vlasnik drugog dela kuće tobože vladika Teodosije.
 

"Kuća se sastoji od nekoliko manjih objekata sa ulice i u dvorištu. Potpuno je renovirana, omalterisana, unet je nov nameštaj. Unutra je opremljen vladičanski salon u kojem episkop Teodosije prima goste i ispoveda monahe. Uređene su i privatne episkopove odaje u kojima on boravi kad je u Beogradu", ispričao je dopisniku "Vesti" jedan od monaha koji je, kako kaže, više puta ulazio u tu kuću, pa mu je "poznat raspored prostorija".

 

 

Kuća u Zemunu navodno je potpuno renovirana

 

 

Plaćanje na ruke

 

"Kuća je monaška, ali na čije ime se vodi – ne znam. U njoj Dečanci borave kad dolaze u Beograd ili donose rakiju i vino za prodaju. Tu se sakuplja i humanitarna pomoć za sirotinju na Kosmetu. Imali su i ovu, pored mene, malu prodavnicu, ali ona više ne radi, već se rakija, vino i dečanske sveće mogu naručiti kod čoveka u dvorištu koji još tu stanuje, ili u farbari, gde mogu da se plate na ruke", ispričala je prodavačica nameštaja iz Zemuna.

Kako se moglo videti na licu mesta, gledano sa ulice vidi se dvokrilna drvena kapija. Do nje je s jedne strane prodavnica farbi, s druge trgovina nameštaja, a uz kapiju su zamandaljena vrata, iza kojih je, prema navodima suseda, do uvođenja fiskalnih kasa bila prodavnica dečanskih sveća, rakije, vina i suvenira. U toj prodavnici je, pričaju komšije, radio izvesni Đurica Sajc, za koga kažu da je rođeni brat monaha Andreja, i da je sad zaposlen u Patrijaršiji SPC u Beogradu.
 

Kada je reč o radionici za izradu dečanskih sveća u užičkom selu Gorjani, prema tvrdnjama kaluđera, koji su, kako vele, tamo odlazili, ta porodična manufaktura vodi se navodno na Dejana Šibalića. Priča se da mu je brat vladika Teodosije navodno adaptirao pomoćnu zgradu za radionicu i kupio mu svu potrebnu tehničku opremu za izradu sveća.

 

 

Vosak stizao iz Nemačke?

 

– Teodosijevom bratu Dejanu u radu pomaže otac, a po potrebi povremeno zapošljavaju i druge radnike na izradi sveća. Vosak je, koliko mi je poznato, dugo kupovan u Nemačkoj, a tamošnje srpske crkvene opštine ili parohije su izdavale potvrde da se radi o humanitarnoj pomoći da se ne bi plaćala carina za uvoz u Srbiju.

 

Vosak je besplatno dovozio autoprevoznik iz Beograda, izvesni Perić, koji je u Nemačku vozio drugu vrstu robe, pa je činio uslugu da se ne vraća praznog kamiona. Vosak je išao u Dejanovu radionicu Gorjane, a zatim su po gotove sveće išli dečanski monasi manastirskim kombijem i dovozili u manastir, ili razvozili na adrese po porudžbinama – tvrde upućeni sagovornici "Vesti".

 

 

Radionica za izradu dečanskih sveća u selu Gorjani kod Užica

 

 

Ovim povodom vladika srednjoevropski Konstantin Đokić u izjavi za naš list rekao je da mu kao nadležnom episkopu nije poznato da je bilo koja srpska crkvena opština ili parohija u Nemačkoj izdavala lažne potvrde da je reč o humanitarnoj pomoći za uvoz voska u Srbiju.

 

Teodosije: Veliki ispit

 

Nakon što je u četvrtak 19. februara 2010. finansijska komisija Sinoda SPC nastavila rad u manastiru Gračanica u cilju detaljne provere poslovanja suspendovane uprave Eparhije raško-prizrenske, vikarni episkop Teodosije je, kako prenosi zvanični veb sajt ove eparhije (http://raskoprizrenska.blogspot.com), izjavio: "Pred nama je veliki ispit, jer ako mi kao sveštenoslužitelji ne sledujemo jevanđelskim principima, kako možemo da očekujemo da našim rečima sleduje verni narod. Gospod kaže: Vi ste so svetu, ako so obljutavi čime će se svet osoliti?" (Mat. 5,13).

 

Sveštenstvo i monaštvo na Kosovu i Metohiji mora da da primer, a ne da bude kamen spoticanja i sablazni i zato je naša odgovornost još veća zbog teških okolnosti u kojima ovde živimo. Narodna i duhovna sloga je naš najveći zadatak, a ona se ne može ostvariti oko neke zemaljske ideologije ili neke ličnosti, već samo u zajednici, Liturgiji, u Crkvi Hristovoj."

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here