Teorije zavere od korona krize nisu postale samo učestalije, već i ekstremnije i iracionalnije, zaključak je Ulrike Šiser iz Savezne službe Austrije za borbu protiv sekti.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer ukazuje da ekstremni desničari u trenutnoj situaciji vide svoju šansu veka.

Ministarka za pitanja integracije Suzane Rab je upozorila da se ova opasnost ne sme potceniti. Ona smatra da je posebno opasan trenutni razvoj, jer su teorije zavere vezane za vakcine, maske i testove često zasnovane na antisemitizmu.

Upad u američki Kapitol je, dodaje, pokazao koliko se takve stvari moraju ozbiljno posmatrati, kao i planovi nedavno razbijene grupe koja je planirala napade na policiju.

Nehamer je istakao da će vlasti odlučno delovati protiv takvih pokreta. Ministarstvo će pokrenuti kampanju preko društvenih medija, razgovora sa građanima, ali i flajerima.

Vezano za aktuelnu situaciju, Šiser je kazala da su grupe teoretičara zavere heterogene.

– Ljudi koji veruju u mitove su iz središta društva. Među njima su i osobe koje su iz apolitičnog ili levičarsko-alternativnog sektora – objasnila je ona.

Nehamer je ukazao da stare i nove desničarske ekstremističke grupe koriste strahove građana, a Rab naglašava da je posebno opasno što takve terorije zavere podržavaju i neke političke partije.

Zajednička je ocena da se napadaju osnovni stubovi demokratije. Šiser ističe da bi trebalo prići osobama koje veruju u terorije zavere i istovremeno jasno izneti stav prema mitovima i desničarskom ekstremizmu.

1 COMMENT

  1. Глупости!
    Огроман број “теорија” се показао као пракса.
    Од експериментисања вакцинама (по признању актера) до ковид пасоша.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here