Vesti
UVEK NASMEJAN: Sergej Petkov

Kada je nedavno u “Vestima” na strani Humanitarnog mosta pročitala priču o nevoljama 12-godišnjeg Sergeja Petkova iz Beograda, naša plemenita čitateljka Nadežda Radović iz Vizbadena nije mogla da sedi skrštenih ruku. Posredstvom Redakcije “Vesti” u Bad Filbelu, uputila je za Sergeja pomoć od 150 evra, poželevši da pomogne njegovoj porodici koja iako se stoički nosi sa svim mukama koje njegovo stanje nosi, uprkos trudu, često ne može finansijski da se izbori sa svim troškovima koje imaju.

Novopristigla donacija iz Vizbadena porodicu Petkov je veoma obradovala.

– Veliko i od srca hvala toj dobroj ženi što je mislila na našeg Sergeja i poželela da nam pomogne. Kao što sam već rekla, naša večita prepreka sa kojom se borimo je novac. Sergejevo stanje zahteva mnogo troškova, a mi kao prosečna porodica to sebi ne možemo da priuštimo. Zato ćemo ovaj dar utrošiti samo za njegove potrebe, za terapije, logopeda, fizioterapeuta, komprese za lečenje dekubitisa (za terapiju od 10 dana potrebno je izdvojiti skoro 5.000 dinara). Logoped i fizijatar dolaze dva puta nedeljno, jer za više nemamo novca. Svakako bi trebalo pojačati sve te terapije, ali da nije dobrih ljudi poput te divne žene iz Nemačke koja nam je ovog puta priskočila u pomoć, nema šanse da bismo mogli bilo šta od toga da mu priuštimo – iskreno će majka Vesna.

Njen hrabri sin Sergej je, podsećanja radi, rođen s oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Chiari, zbog čega je postojala pretnja da dođe do uklještenja mozga i morala je da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje je još gore. Dečak ne diše samostalno, pa bez boce kiseonika ne može nigde.

– Trenutno najveći problem je kičmeni stub, koji je kriv 75 stepeni i preti da mu poremeti unutrašnje organe. Jedino rešenje je operacija, ali u ovom stanju niko neće da ga operiše. Zato se moramo truditi da ostane u što boljem stanju, da mu imunitet bude jak, jer za njega i obična prehlada može biti kobna – kaže Vesna.

Kako nam je ispričala, nedavno su uradili EEG snimak.

– Tu nema pogoršanja, što su dobre vesti. Ali sa disanjem i bakterijama i dalje samo problemi. Nikako da ih se otarasimo. Poslednjih godinu dana okrenuli smo se i kvantnoj medicini, terapijama. Želimo da pokušamo sve i da pomognemo našem mališanu – rekla je Vesna.

Njen suprug radi, ali Vesna već dugo ne uspeva da pronađe posao.

– Zbog toga sam očajna. Mnogo bi nam olakšalo život kada bih i ja uspela da zaradim neki dinar – kaže Vesna.

Najveću podršku pored mame i tate, Sergeju pruža mlađi brat Aljoša koji ima osam godina. Kako Vesna kaže, srce joj je na mestu kada vidi pravu bratsku ljubav između njih dvojice.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu, putem telefona na broj: +381 65 317 62 36 ili izvršiti direktnu uplatu na žiro račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72, a adresa je: Milana Delića 39, Beograd. Devizni račun je IBAN RS 3533004302019309574. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati i Redakciju “Vesti”.

Sve teže bez lifta

Pored svega navedenog, veliki problem porodici Petkov predstavlja što su u zgradi bez lifta.

– Živimo na poslednjem spratu, i ako ne budemo našli nekog sponzora da nam donira spoljašnji lift, uskoro neću imati snage da ga nosim gore – dole. Sama pomisao na to nas dovodi do očajanja što neće moći da izlazi, jer mu to mnogo znači – iskreno će Sergejeva mama Vesna.

Ponosni na sina

– Istina, Sergej je izrastao u jednog 12-godišnjaka kome hormoni samo rade. Pravi je pubertetlija. I dalje je zaljubljen u svoju Emu, ali tu i tamo bude još neka simpatija. Sergej je bio veoma vredan tokom prošle školske godine, pa je naučio da čita oba pisma i latinicu i ćirilicu. Zaista je dosta napredovao. Veoma je svestan svojih problema i baš se trudi da savlada gradivo. Krenuo je u peti razred i mi smo mnogo ponosni na njega – ispričala je mama Vesna.

Sergej Petkov sa mamom Vesnom