pixabay.com

Kritike upućene Banci državnih rezervi (RBA), zbog toga što u julu nije povisila zvaničnu kamatnu stopu za gotovinu, dok druge zemlje jesu, izgleda zanemaruju važnu činjenicu, a to je razliku između australijskih zajmoprimaca i vlasnika kredita u drugim razvijenim zemljama.

Naime, Kanada je podigla stopu svoje centralne banke sa blizu nule na 4,75 odsto, Britanija na pet odsto, SAD na nešto iznad pet i Novi Zeland na 5,5 odsto.

Međutim, povećanje u Australiji, sa 0,1 na 4,1 odsto, daleko više je pogodilo ovdašnje zajmoprimce, nego u drugim zemljama.

Razlog tome je što veliki deo australijskih vlasnika hipoteke ima promenljive stope, skoro 70 odsto njih. U Kanadi je to 35 odsto, u Velikoj Britaniji 15 odsto, na Novom Zelandu 12 procenata i manje od pet odsto u Sjedinjenim Državama.

Još u februaru, procena RBA je bila da su kamate, koje su stvarno plaćene na australijske hipoteke, porasle za dva procentna poena otkako je centralna banka počela da povećava stope.

Nasuprot tome, stope koje se stvarno plaćaju na Novom Zelandu su porasle za jedan i po procentni poen, u Kanadi ispod 1,5, u Velikoj Britaniji za samo pola procentnog poena, a stope u Sjedinjenim Državama jedva da su i porasle.

I kako su same hipoteke mnogo veće nego što su bile ranije, sa dramatičnim povećanjem kamatne stope gotovine, kredit košta mnogo više nego što bi to inače bilo.

Inače, Australijanci uzimaju vrlo malo hipoteka sa fiksnom kamatnom stopom. Ali, 2020. i 2021. kupovali su placeve i kuće sa fiksnim dvogodišnjim i trogodišnjim stopama, kada su fiksne kamate bile veoma niske.

Čak 880.000 ovih kredita sa fiksnom kamatnom stopom uskoro će isteći, gurajući te zajmoprimce sa stopa od oko dva odsto (što bi bila mesečna otplata od na primer 2.100 dolara) na stope bliže 5,5 odsto (3.000 dolara mesečno).

Sama RBA očekuje da će se 15 odsto zajmoprimaca naći sa negativnim novčanim tokovima u narednim mesecima, što znači da njihovi prihodi neće odgovarati njihovim izdacima i da će morati da troše ušteđevinu, da rade više sati ili da stežu kaiš kako bi isplaćivali rate.

Početkom ove nedelje, stručni panel za prognoze „The Conversation“, je sa 38 odsto procenio verovatnoću recesije u Australiji, što je iznad brojke s početka godine, ali istovremeno dalje od 50 odsto očekivanja, što znači da postoji mogućnost da se recesija izbegne.

Ujedno su prognozirali i još dva povećanja kamatne stope ove godine, za koje se očekuje da će brzo početi da slabe. Ako se to dogodi i ukoliko se izbegne recesija, panel očekuje da će nezaposlenost skromno porasti tokom naredne godine, dok će se inflacija spusti na 3,9 odsto.

Četvrtina prihoda ode na razna plaćanja

Modeliranje koje je uradio Ben Filips u Centru za društvena istraživanja i metode Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU), sugeriše da je u poslednje dve godine prosečan udeo prihoda domaćinstava pod hipotekom nakon oporezivanja, koji je namenjen plaćanjima, skočio sa 17 na 25 odsto.

To je najveći udeo u izuzetno dugom periodu do sada.

Pad kupovne moći

Iako je ukupna maloprodajna potrošnja porasla za 4,2 odsto tokom prošle godine, cene su otišle gore za sedam odsto, dok je broj stanovnika uvećan za dva odsto. To praktično znači da se količina kupljenih artikala po osobi naglo smanjila u proteklih 12 meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here