Teror nad Srbima u Klini i Istoku

0

Kriminalce niko ne kažnjava: Vesna Maliković i Dalibor Jevtić
 

Za proteklih par godina u toj opštini u okviru srpske zajednice ukradeno je 17 traktora, 24 krava, tri kuće su zapaljene, dogodilo se jedno ubistvo, tri ranjavanja vatrenim oružjem, desetine napada na decu i starije osobe i mnogo šta drugo. Niko, osim osobe koja je ubila Miška Komatinu, nije uhvaćen.

 

Pismo bez odgovora

Policija u Klini, ne haje ni na pozive resornog ministarstva. Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, uputio je 20. oktobra otvoreno pismo Beriši zatraživši da mu odgovori koji su slučajevi napada na povratnike i njihovu imovinu rešeni i ko je procesuiran za svaki pojedinačni slučaj koji je rešila policija i u kom sudu? Na ta pitanja i dalje nije dobio odgovor.

– Paradoksalno je to što do sada niko nije uhvaćen i niko nije odgovarao za bilo koje delo. Srbi su uplašeni i sve ih manje ima jer ovde nemaju najosnovnija prava i slobode za normalan život – kaže Vesna Maliković iz Kancelarije za zajednice opštine Istok.

Povratnici u opštinama Istok i Klina skoro svakog meseca su žrtve napada ili lopova. U opštini Klina za poslednjih par godina bilo je 164 takvih slučaja prijavljenih u Kancelariji za zajednice i povratak u opštini Klina. Bilo je 53 slučaja od 2011 do polovine ove godine. Nije poznato da je iko odgovaro za ijedan od njih, pa Srbi u opštini Klina veruju da se policija napade i krađu od povratnika uopšte ne istražuje.

Komandir policije u toj opštini Redži Beriša je povodom svakog od tih incidenata dao je istu izjavu da "policija radi na ovom, i drugim slučajevima", i sve bi na tome stalo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here